Spider-Man se vrátí počtvrté, popáté i pošesté

Kamil Fila Kamil Fila
18. 8. 2009 20:07
Sony chce mít novou, dějově propojenou trilogii
Foto: Falcon

Los Angeles - Studio Sony Picture Entertainment už připravuje čtvrtý díl comicsové série Spider-Man. Natáčet ho hodlá brzy, hned na začátku příštího roku, a do kin jej chce uvést v roce 2011.

Navíc už předem najalo scenáristu, který má napsat pátý a šestý díl, jež na sebe budou navazovat. V plánu je tak celá uzavřená nová trilogie. Ta první celosvětově utržila přes 2,5 miliardy dolarů jenom v kinech a podobnou částku na nosičích DVD a Blu Ray.

Oním najatým autorem je James Vanderbilt, který má za sebou vojenský thriller Basic (Zelené peklo) s Johnem Travoltou a Samuelem L. Jacksonem, akční komedii Vítejte v džungli s Dwaynem "The Rockem" Johnsonem i krimi thriller Zodiac režiséra Davida Finchera.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Režisér Spider-Mana zfilmuje nejslavnější on line hru
Recenze: Stáhni mě do pekla. A odreaguj od krize

Vanderbilt napsal také první verzi Spider-Mana čtyřky. Ta se ale příliš nelíbila režisérovi dosavadních tří dílů Samu Raimimu, který pak dal scénář přepsat Davidu Lindsay-Abairovi (Roboti, Inkoustové srdce). Po něm si nyní dává třetí kolečko ještě Gary Ross (Velkým Dave, Městečko Pleasantville, Seabiscuit, Příběh o Zoufálkovi).

Zástupci studia Columbia a nakladatelství Marvel, kteří se podílejí na produkci, byli nicméně už s původním scénářem spokojeni a Vanderbilta považují i nadále za svého hlavního koně. Původně dokonce plánovali, že se bude natáčet čtvrtý a pátý díl společně, ale nakonec z těchto plánů sešlo.

Foto: Reuters

Zdroje se původně rozcházely v tom, zda se k natáčení vrátí jak režisér Raimi, tak hlavní herci Tobey Maguire a Kirsten Dunstová. Raimi chtěl totiž natáčet "předpokračování" Pána prstenů - Hobita - a herci se už vyjadřovali, že své role nehodlají opakovat. V této nouzové variantě měl Vanderbiltův scénář sloužit jako restart nové série s úplně jinými představiteli.

Hobita má nyní na starost Guillermo del Toro (Hellboy 1-2, Faunův labyrint), ale Raimi mezitím podepsal kontrakt na režii velkofilmu podle slavné online hry World of Warcraft. Těžko pak bude stíhat natáčení v roce 2010.

Raimiho návrat ke Spider-Manovi je nyní nejméně pravděpodobný a jeho připomínky vůči Vanderbiltově scénáři nakonec možná ani nebudou akceptovány. Každopádně smlouvu zatím nepodepsal ani jeden z hlavních představitelů a jejich návrat bude ještě věcí jednání.

Foto: Aktuálně.cz

Teorie, že Hollywood se poslední dobou soustředí hlavně na pokračování již dříve úspěšných filmů a chrlí je stále rychleji, platí v případě Spider-Mana jen částečně. Mezi jednotlivými díly jsou stále větší rozestupy.

Dvojka přišla dva roky po jedničce, trojka tři roky po dvojce a čtyřka bude hotova nejdříve za čtyři roky od natočení trojky. Plánovaná pětka a šestka nicméně přijdou asi v rychlejším zátahu, ať už se starými, nebo s novými herci.
Studio Sony bere Spider-Mana jako svou největší obchodní značku, hned po adaptacích románů Dana Browna - k Šifře mistra Leonarda a Andělům a démonům se brzy po vydání knihy přidruží Ztracený symbol.

Foto: Reuters

Spider-Man se dočká i své muzikálové verze na Broadwayi. Hra Spider-Man, Turn off the Dark by měla mít premiéru v březnu příštího roku. Pokud filmový Spider-Man stanovil rekord v nákladech pohybujících se kolem 260 milionů za produkci a nevyčíslenou částku za propagaci kolem 100-150 milionů, bude rekordní i jeho divadelní verze.

Mluví se o 35 milionech, jež polknou nejen jevištní kulisy a efekty, ale hlavně honoráře. Hru bude režírovat Julie Taymorová (Frida), která na Broadwayi dělala už divadelní verzi Lvího krále, o hudbu se postarají Bono a the Edge z U2.

Spider-Man je v současném comicsovém pantheonu (vedle Supermana) zřejmě poslední "bezproblémový" superhrdina klasického, mírně naivního střihu - hodný obyčejný chlapec, který má nadpřirozené schopnosti, jež využívá výhradně k šíření dobra. Většina ostatních comicsových postav jsou spíš podivíni, monstra a antihrdinové.

 

Právě se děje

Další zprávy