Smrt Iana Curtise je konečně na plátnech

tur
8. 10. 2007 0:00
Corbijnův film o Joy Division vstoupil do kin

Londýn - Joy Division byli na jednom z prvních snímků, který Anton Corbijn pořídil v roce 1979 - krátce poté, co se přestěhoval z rodného Nizozemí do Británie. Ta kapela byl vlastně důvod ke změně, siréna, která ho přivábila přes moře do zaplivaného squatu.

Není tudíž překvapivé, že jeho filmový debut zachycuje zrovna osudy zpěváka Joy Division Iana Curtise.  Control snímaný na černobílý materiál má nyní za sebou první víkend v britských kinech; uvedení do české distribuce se zatím nechystá.

"Už předtím jsem uvažoval, že se přestěhuju, ale jakmile jsem uslyšel Joy Division, došlo mi, že musím být tam, odkud tahle hudba pochází," vzpomíná dvaapadesátiletý fotograf, režisér videoklipů a člověk, který stojí za vizuálním stylem kapel Depeche Mode a U2.

Foto: www.controlthemovie.com

"Čtrnáct dnů po příjezdu jsem je už fotografoval. Kapele se fotografie velmi líbila a použila ji pro limitovanou edici vydanou v Belgii. V roce 1980 mě pozvali do Manchesteru. Natočili jsme video k Love Will Tear Us Apart a vznikla další fotka. Pak Ian spáchal sebevraždu a ten snímek se ocitnul na obalu NME," popisuje Corbijn pro BBC osudové setkání.

Control, který se dočkal velkých ovací v Cannes, není heroický rock'n'rollový film a la Sid a Nancy. Nesoustředí se na turbulentní kariéru kapely, která natočila jen dvě alba, ale její vliv je patrný dodnes.

Zaostřuje přímo na frontmana Curtise, zpěváka, textaře i kytaristu. Na brzký sňatek, narození dcery, rozpolcení mezi dvěma ženami a zároveň zhoršující se epilepsii, kterou tlumil přísunem různě vhodných medikamentů. A sebevraždu, která z něj udělala rockovou ikonu, na jejíž tragický mýtus později dosáhnul snad jen Kurt Cobain.

Control - trailer

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"V jedné z prvních diskuzí, které jsme měli, jsem Antonovi zdůrazňoval, že divák by nutně neměl být fanoušek Joy Division," vzpomíná Bernard Sumner, kytarista Joy Division, který vystřídal Curtise na postu zpěváka, když se skupina po jeho smrti transformovala v New Order. "Cítil jsem, že lidé by si to měli užít jako příběh."

Corbijn toužil po realizaci několikrát odkládaného projektu natolik, že polovinu rozpočtu uhradil z vlastní kasy. Dalšími koproducenty byli vdova po Curtisovi Deborah a před nedávnem zesnulý producent Tony Wilson.

"Control je film o Anglii, o hudbě, o samotě a lásce. Je v něm melancholie, ale i bouřlivá energie. Myslel jsem, že mě uvrhne do deprese, ale odcházel jsem z kina povznesen," píše se v aktuální recenzi deníku Guardian.

Na soundtracku se kromě dobové hudby objeví i coververze skladby Shadowplay od The Killers. Znovu vyšly i remasterované řadové desky Closer a Unknown Pleasures.

Na nich však není největší hit: Love Will Tear Us Apart. Prorocký song, který Curtisovi záhy vysloužil v rockové mytologii postavení vykupitele, který zemřel "za nás všechny". To je ale jen romantická část interpretace: Curtis byl sice podivín a introvert, ale zároveň cílevědomý hudebník, který kapelu vedl k úspěchu.

"Ještě dnes často dostávám otázku, proč se Ian zabil,"  uzavírá Sumner. "Ten film mi to v jistém smyslu vysvětlil. Dostal se do hrozné situace. Když mu bylo jedenadvacet, udělal hodně zásadních rozhodnutí. Oženil se, měl dceru, byl v kapele, opustil zaměstnání. Měl epilepsii a bral zhusta barbituráty, které ovlivňovaly jeho náladu a úsudek. To všechno je dost na to, aby to člověka zlomilo."  

  • Oficiální stránky filmu najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy