Šílenci a egomaniaci čili Hrr na huňáče

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 2. 2006 12:30
Praha - Nadcházející festival Self Shooters se zaměřuje na aktuální směr, v němž jsou dokumentaristé nejen autory děl, ale i přímými aktéry.

Tento trend zastupuje v současné světové dokumentaristice například Michael Moore (Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11) či nedávno v českých kinech uvedený (a méně manipulativní) film Morgana Spurlocka Super Size Me.

V české kinematografii má tato vlna rovněž své zastánce: z filmů uvedených do kin zmiňme Český sen Filipa Remundy a Víta Klusáka či filmy Martina Marečka (Hry prachu, Zdroj).

Grizzly Man
Grizzly Man | Foto: Kino Světozor

Šílenci i egomaniaci

Festival Self Shooters se koná od čtvrtka do středy 1. března v pražském kině Světozor a představí i filmy, jejichž aktérům se přímý vstup do zaznamenávaného děje příliš nevyplatil. Spurlock si sice kvůli svému dokumentu Super Size Me málem zničil zdraví, ale nejhůř to asi dopadlo s Timothym Treadwellem.

Tenhle filmař chtěl ve svém projektu vyprávět o tom, jak žije v rovnocenném vztahu s aljašskými medvědy. O moc rovnocenný vztah ale nejspíš nešlo: po Thirdwellovi zbylo jen 100 hodin natočeného materiálu a utržená ruka s hodinkami nalezená poblíž tábořiště. Film Grizzly Man tak dotočil legendární německý režisér Werner Herzog a na loňském festivalu v Sundance za něj získal cenu za režii.

My Date with Drew
My Date with Drew | Foto: Kino Světozor

Dokumentaristé z tohoto proudu se logicky občas zaměřují i na řešení svých subjektivních problémů.

Syn slavného otce se vydává po jeho stopách v dokumentu Můj architekt Louis Kahn, obdivovatel herečky Drew Barrymoreové se v My Date with Drew zase snaží sjednat si s ní rande. 

  • Program festivalu ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy