Bad 25 a film Spikea Lee slaví Jacksonovo album zrady

Karel Veselý
7. 8. 2012 9:45
Dokument o Michaelu Jacksonovi bude mít premiéru na festivalu v Benátkách
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Čtvrtstoletí od vydání alba Bad připomene dokumentární film, který natočil režisér Spike Lee. Dvouhodinový snímek zachycující kariéru Michaela Jacksona v polovině osmdesátých let, kdy připravoval pokračování svého majstrštyku Thriller, bude mít premiéru na přelomu srpna a září na filmovém festivalu v Benátkách.

„V dokumentu najdete záběry, které dosud nikdo neviděl, i záznamy které točil Michael sám, jež nabídnou pohled do zákulisí jeho života," řekl agentuře AP režisér, který patřil do okruhu Jacksonových přátel a s králem popu natočil dva klipy ke skladbě They Don't Care About Us.

Spike Lee
Spike Lee | Foto: Aktuálně.cz

Při přípravě dokumentu měl k dispozici kompletní archív ze zpěvákovy pozůstalosti a na kameru vyzpovídal také čtyřicet jeho nejbližších přátel, choreografů či muzikantů, s nimiž v polovině osmdesátých let natáčel. V dokumentu o své lásce k Jacksonovi promluví také současné hvězdy jako Kanye West, Mariah Carey, Cee Lo Green nebo Sheryl Crow, která na turné k desce Bad působila jako doprovodná zpěvačka.

Dokument na sebe poutá velkou pozornost také proto, že ho točil Spike Lee, který se v éře desky Bad proslavil naštvanými, sociálně-kritickými filmy Jednej správně (Do The Right Thing) nebo Tropická horečka (Jungle Fever) zachycují osudy Afroameričanů v často nepřátelsky nakloněné bílé společnosti. Ačkoliv Leeovy filmy už ztratily revoluční zápal třeba takového Malcolma X ze začátku devadesátých let, můžeme čekat, že snímek o životě nejúspěšnějšího černošského hudebníka všech dob se dotkne také otázky rasových vztahů v Americe. O to víc, že Jackson byl po vydání alba Bad opakovaně nařčen ze zrady svých černých kořenů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Téma v sobě ale také skrývá silný příběh hudebníka, který stojí před úkolem zopakovat nemožné - navázat na nejprodávanější hudební album historie. „Bude to něco, co si užijí i lidé, kteří nejsou notoričtí fanoušci Jacksona," slibuje režisér, který kromě premiéry filmu plánuje na konec srpna také velké oslavy nedožitých 54. narozenin Michaela Jacksona. Akce by se prý v brooklynském Prospect Parku měla konat každý rok.

Perly z archívu, koncert i remixy

Album Bad nakonec úspěchy Thrilleru nezopakovalo, s třiceti miliony prodaných kusů ale i tak patří mezi nejprodávanější desky hudební historie. Až do loňského roku bylo také jedinou deskou, z níž se pět singlů dostalo na vrchol amerického žebříčku. Jacksonův rekord vyrovnala až Katy Perry se singly z alba Teenage Dream.

Pro zpěváka byla navíc prubířským kamenem jeho autorského talentu - po Thrilleru, kde většinu materiálu napsal Quincy Jones, je tentokrát Jackson podepsaný pod devíti z jedenácti skladeb.

15. října 1993 v Sao Paulu.
15. října 1993 v Sao Paulu. | Foto: Reuters

Nový pohled na desku, která je obvykle v kritickém kánonu řazena až za jeho předchozí počiny Off The Wall a Thriller, nabídne velkorysá trojdisková reedice Bad 25, která vyjde 18. září. Kromě originální verze desky s hity jako Man in The Mirror, The Way You Make Me Feel nebo I Just Can't Stop Loving You bude obsahovat i bonusové CD. Na něm budou k nalezení i některé dosud nevydané demoverze skladeb, z nichž Jackson sestavoval tracklist alba Bad. Mezi nimi bude určitě i Don't Be Messin' 'Round, kterou zpěvák původně napsal už pro Thriller, ale natočil ji až v roce 1986 a poté, co se nevešla na Bad, se k ní ještě několikrát vrátil.

Fanoušci se písně dočkají v její původní, dochované podobě, což je nepochybně reakce Jacksonových pozůstalých na nepříliš příznivé reakce na album Michael, kde písně z archívu dostaly současný zvuk. Jedinou druhou potvrzenou skladbou z bonusového disku je remix titulní skladby od holandské producentské hvězdy jménem Afrojack.

Poslední součástí boxu Bad25 bude DVD se záznamem koncertu, který Jackson odehrál 16. července 1988 v londýnské Wembley. Mezi sedmdesáti tisíci diváky byli tehdy i princezna Diana a princ Charles a Jackson prý kvůli královskému páru vyřadil ze setlistu skladbu Dirty Diana. Princezna si ale svoji oblíbenou píseň osobně vyžádala.

Bad25 naváže na remasterovanou verzi desky z roku 2001 a také předchozí výroční album Thriller25, jež se na trhu objevilo v roce 2008, tedy rok před Jacksonovou smrtí. Kromě původních skladeb na ní bylo i pět remixových verzí skladeb, které připravili will.i.am, Akon a Kanye West. Kolekce se prodaly tři miliony kusů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nalaďte si Michaela Jacksona na online radiu.

 

Právě se děje

Další zprávy