Prestižní ceny pro české filmy

ČTK, Hej
14. 11. 2005 10:00
Na festivalu v Chotěbuzi získaly ocenění i dva české filmy.
Foto z filmu Štěstí
Foto z filmu Štěstí | Foto: Aktuálně.cz

Festival východoevropských filmů v Chotěbuzi nabízí průřez současnou i starší východoevropskou filmovou tvorbou. Letošní, už 15. ročník nabídl filmovým nadšencům přes 100 filmových příspěvků z 29 zemí. Chotěbuzský festival tím poskytuje široký přehled aktuální i starší filmové produkce států střední a východní Evropy. V této konkurenci získaly ceny také dva české filmy.

Prvním z nich je Slámovo Štěstí, které vyhrálo cenu Mezinárodní federace filmového tisku FIPRESCI. Sláma už v Chotěbuzi obdržel hlavní cenu se svým minulým filmem Divoké včely. Štěstí od své zářijové premiéry sbírá na festivalech jednu cenu za druhou - namátkou získalo hlavní cenu na mezinárodním filmovém festivalu v Montrealu, ale také prestižní Zlatou mušli, hlavní cenu 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v San Sebastianu. Na stejném festivalu dostala Anna Geislerová za jednu z hlavních rolí ve filmu Štěstí Stříbrnou mušli za nejlepší ženský herecký výkon. Film Štěstí je také nominován za Českou republiku na Oskara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film.

Druhým v Chotěbuzi oceněným snímkem jsou Příběhy obyčejného šílenství Petra Zelenky. Tento film získal cenu Dona Quijota udělovanou Mezinárodní federací filmových společností (FICC). Také Příběhy obyčejného šílenství už zabodovaly na mezinárodním poli, získaly Cenu ruské filmové kritiky v soutěži na Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě.

 

Právě se děje

Další zprávy