Potvrzeno: Poslední Harry Potter bude celý ve 3D

Kamil Fila Kamil Fila
12. 3. 2010 13:20
Producenty a studia popadla trojrozměrná hysterie
Foto: Warner Bros

Los Angeles - Studio Warner Bros. závistivě sledovalo stoupající tržby Avatara od studia Fox a zřejmě poslední chvíli se tak rozhodlo, že své dva letošní trháky „dovybaví" ještě jedním rozměrem.

Žádné původní zprávy totiž nenaznačovaly, že by snímky měly být trojrozměrné. Po řadě útržkovitých informací a spekulací však nyní sami Warneři potvrdili, že nová verze klasické fantasy Souboj titánů i dvoudílný závěr potterovské série s podtitulem Relikvie smrti se postprodukci předělány do 3D.

Foto: Warner Bros

Titáni přijdou do kin 2. dubna, Harry Potter má na to přece jenom více času. První díl se objeví 19. listopadu 2010 a definitivní završení série bude mít premiéru 15. července 2011.

Konverze do 3D

Plány na předělávku fantasy příběhu tolik nepřekvapí - už proto, že nový snímek je určený mladším divákům a odehrává se v „mytologické krajině". Jiné je to s Harry Potterem: i když série obsahuje hodně trikových scén a kouzel, pořád se na rozdíl od Avatara velká část odehrává v reálném „mudlovském" světě.

 

Spiderman 3
Spiderman 3 | Foto: Reuters
Čtěte také:
Spider-Man začne úplně nanovo. Možná v 3D
Režisér Spider-Mana zfilmuje nejslavnější on line hru
Recenze: Šestý Potter je nadbytečná výplň před finále

Warneři oficiálně řekli, že mění globální strategii distribuce a zvýší počet 3D filmů pro nadcházející období. Současně potvrdili 3D konverzi pro Titány a zatím první půli závěrečného Pottera.

Už minulý týden se proslechlo, že Warneři poslali natočený materiál Titánů do externí firmy, jež by se měla postarat o konverzi. Nyní sami upřesnili, že je to firma Prime Focus, která pracovala i na 3D sci-fi  Avatar. Źádné další prodobnosti ale nejsou známy a proces předělávky tak vyvolává spostu technických otázek.

Zprávu o 3D konverzi minulý týden uvedlo zasvěcené periodikum Hollywood Reporter s tím, že náklady na tuto technologii se snižují a že by úpravy každého jednotlivého snímku neměly přijít na více než 5 milionů dolarů.

Což se zdá podezřele málo a hned se rozjela vlna spekulací, co se za takové peníze dá pořídit. Další dodatečné náklady, rovněž asi 5 milionů dolarů, by si prý vyžádala výroba dostatečného množství brýlí, jež by byly rozdávány před projekcemi.

Foto: Aktuálně.cz

Současná polarizační metoda totiž potřebuje, aby se pomocí brýlí divákům složil výsledný plastický obraz ze dvou natočených dvourozměrných obrazů, jež jsou od sebe trochu posunuty, tak jako je posunuté vidění každého jednotlivého oka. Základním předpokladem je, aby byl celý film natáčen na dvě kamery.

Placatí herci

Prakticky vzato: každý záběr točen na dvě kamery s lehkým posunem ohniska. Pokud by tedy scéna vyžadovala konvenčně tři kamery jako u mnoha akčních snímků - jejich počet a množství materiálu se zdvojnásobí.

Pokud toto tvůrci Souboje titánů a Harryho Pottera neprovedli minimálně jako jakousi záložní variantu nebo "tajně" netočili do 3D foroty, budou mít zásadní problém, jak docílit přesvědčivého trojrozměrného dojmu.

Možnosti jsou zhruba tyto. Souboj titánů má výhodu, že je z velké části natočen před zeleným plátnem a pozadí jsou většinou počítačově dodělaná. Nebyl by tedy takový problém dopracovat je do 3D -  zkopírovat ono původní, kousek ho posunout a část „dokreslit". Bohužel herci by zůstali „placatí" a vypadali by jako z kartonu.

Foto: Aktuálně.cz

Jistou záchranou by mohlo být, pokud herci byli natočeni ve statických pozicích pohyblivou kamerou, která by je obkroužila. V současnosti už existuje software, který umí dopočítat a vytvořit 3D modely - tato technologie ale zatím v raném stádiu a určena převážně pro neživé objekty. Navíc by se herci v záběrech nemohli hýbat. Dopočítat model v pohybu je za současného rozvoje technologie prakticky nemožné.

Odhadnout, jak by vypadal 2D herec

Do říše teoretických spekulací tedy patří hypotéza, o níž hovoří počítačový odborník František Fuka: "Mohl by existovat software, který vezme 2D záběr, odhalí v něm přítomnost herce a s použitím předem vyrobeného statického 3D modelu odhadne, jak by ten 2D herec vypadal, kdyby byl zabíraný trochu víc z boku."

Takový software ale podle něho dnes rozhodně neexistuje v takovém stupni použitelnosti, aby se jím automatizovaně "prohnal" celovečerní film, stálo to do pěti milionů a  jedno políčko se počítalo méně než hodinu. Před půl rokem to byla horká akademická novinka - viz video zde.

Pokud ho ale studio použilo, pak je pravděpodobné, že výše sumy, která unikla na veřejnost, je zavádějícím způsobem podhodnocená o jeden řád.

Fuka ještě dodává, že veškeré zmiňované metody přestávají být použitelné ve chvíli, kdy je v nějakém políčku filmu motion blur - tedy něco je rozmazané, protože se to rychleji pohybuje.

"A takových políček je v akčních scénách a při kamerových jízdách většina. Tím se taky vysvětluje, proč bylo reálné předělat loutkový muzikál Nightmare Before Christmas do 3D, protože je to stop-motion animace a motion blur v ní neexistuje."

Za chvíli nastoupí Alenka a Caligula

Nakonec je možné, že Harry Potter nebude plně 3D, ale že toto zobrazení vystoupí na diváky jen v několika sekvencích, k nimž je nyní dostatek dat, aby mohly být zkonvertovány. Ostatně už Harry Potter šestka s podtitulem Princ dvojí krve měl jednu krátkou část ve 3D: honička na košťatech ale byla k dispozici jen v síti kin IMAX.

Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - J.K. Rowling
Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - J.K. Rowling | Foto: Reuters

Není moc pravděpodobné, že by byl snímek byl jen jakési "kvazi 3D" a tato nálepka by sloužila hlavně coby marketingový nástroj. Potter je sám o sobě dost silná značka, aby takto riskoval pověst.

Každopádně pořád není jasné, zda studio získalo ke konverzi oficiální posvěcení autorky předlohy a perfekcionistky J. K. Rowlingové; ta si přitom vynucuje u filmů nezvykle vysokou kontrolu.

Na druhé straně plány Warnerů uvádět Titány a Harryho Pottera sedmičku v 3D v normálních kinech můžou narážet i na to, že jich je stále příliš málo vybaveno pokročilými projektory. I proto se Titánům posouvala premiéra z března na duben.

Warneři si od Souboje Titánů slibují tržby v USA přes 200 milionů dolarů a nejméně 250 milionů i ve zbytku světa - tyto nároky si činí na základě úspěchu snímku 300: Bitva u Thermopyl, jemuž se chce Titáni chtějí podobat.

Agresivní reklamní kampaň je proto cílena hlavně na teenagery a nepočítá se příliš s tím, že by film líbil starším generacím, jež by si přišly nostalgicky zavzpomínat a srovnat snímek s originálem z roku 1981.

Foto: Disney

Pro 3D projekci se nyní ve stádiu příprav rozhoduje stále více velkorozpočtových snímků. Třetí rozměr dostane nový díl comicsového Spider-Mana, dokonce se prý uvažuje i o dalším díle Jamese Bonda.

Z natočených a předpokládaných 3D hitů je hotova Alenka v říši divů od Tima Burtona,  brzy začne natáčení adaptace online hry World of Warcraft.

Právě minulý ozval i slavný režisér pornofilmů Tinto Brass, že chce své nejslavnější dílo, Caligulu, přetočit znovu ve 3D. Začít má již v květnu a bude tak mít italský (zřejmě i evropský) primát.

 

Právě se děje

Další zprávy