Novela o kinematografii v nedohlednu

ČTK, Hej
30. 3. 2006 11:00
Praha - Senát včera odmítl podpořit novelu zákona, která by kinematografii přinesla více financí.

Státní fond české kinematografie dvakrát ročně rozděluje účelové dotace i vratné půjčky na výrobu českých filmů, ale i na jejich distribuci, modernizaci kin či podporu festivalů. Fond přitom podporuje (nebo by měl podporovat) především ty české filmy, které by jinak možná ani nevznikly, například i loňský nejlepší film roku Štěstí, který byl oceněn i na mezinárodním poli.

Dosud měl fond k dispozici přibližně 70 milionů ročně, s novelou by se jeho rozpočet zvýšil až na 220 milionů díky tomu, že by povinnost odvádět do něj část příjmů dostali i majitelé půjčoven a prodejen VHS a DVD a komerční televize, zvýšil by se i odvod z každého lístku do kina. Ministr kultury Vítězslav Jandák přitom ve sněmovně mluvil až o 380 milionech korun.

Senát poslal novelu zákona o Státním fondu české kinematografie zpět do sněmovny, kde by se o ní znovu mohlo rozhodovat ve druhé polovině dubna. Senát se rozhodl novelu razantně pozměnit. Chce mimo jiné omezit vliv ministra kultury na složení rady fondu a učinit ho dále odpovědným za hospodaření fondu. Navrhl také snížit výše zmíněné odvody.

Místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel na svém prvním zasedání vlády ve středu 4. ledna 2006.
Místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel na svém prvním zasedání vlády ve středu 4. ledna 2006. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vicepremiér Jiří Havel jménem ministra kultury Vítězslava Jandáka většinu senátních úprav odmítl. Novele hrozilo rovněž zamítnutí, k přijetí tohoto stanoviska ale scházely tři hlasy. Senátor ODS Milan Bureš novelu přirovnal ke špatnému filmu, kterým chce stát vytáhnout z občanů další peníze, jež by zaplatili ze zvýšeného půjčovného a vstupného do kin.

Senátoři na návrh předsedy své mediální komise Jiřího Oberfalzra (ODS) chtějí rozšířit počet členů rady fondu, která bude rozhodovat o použití příspěvků, z navrhovaných 15 na 18. Polovinu z nich by volila sněmovna na návrh ministra, polovinu na návrh přispěvatelů, kteří by podle sněmovní verze měli možnost nominovat jen šest členů. Změna má zabránit převaze
ministerských kandidátů v radě, podle Havla by tak ale stát přišel o možnost ovlivňovat rozhodování fondu.

Infobox
Autor fotografie: Negativ

Infobox

 

Rada by podle Senátu nesměla vyhovět žádostem o příspěvek v případě, kdyby byl člen rady v příbuzenském nebo pracovním vztahu k žadateli o něj. To by podle Oberfalzra lépe vyřešilo případný střet zájmů než sněmovnou přijatá pasáž, podle níž se členové rady pouze nesměli účastnit rozhodování o takových žádostech.

Výši příspěvků do fondu navrhl Oberfalzer sjednotit na dvou procentech ročních výnosů pro všechny - provozovatele kin, televizí i distributorů videokazet a DVD. Zároveň by měli být daňově zvýhodněni. Také stát by měl podle senátorů do fondu přispívat.

Podle sněmovní verze by měli majitelé kin odvádět do fondu dvě procenta z výnosů vstupného, distributoři video a DVD nosičů tři procenta ze svých výnosů, televize tři procenta z výnosů reklamy a teleshoppingu s výjimkou České televize, která vysílání reklamy utlumuje a měla by podle návrhu odvádět půl procenta ze zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy