Symbolická podpora pro české filmy

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 1. 2006 19:00
Praha - Rada Fondu na podporu a rozvoj české kinematografie rozhodla o výši grantů pro filmové projekty.

Rada Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie dvakrát ročně přiděluje peníze z rozpočtu ministerstava kultury (nikoliv z rozpočtu státního) chystaným českým filmovým projektům. Jde ale o podporu spíše symbolickou; i členové rady fondu přiznávají, že mnohdy by projektům chtěli přidělit mnohem víc.

A tak ani projekty radou podpořené nemají jistou naději, že budou realizovány. Řada z nich by si ji přitom jednoznačně zasloužila; dokonce mnohem víc než leckteré už natočené snímky...

Václav Marhoul při obhlídkách na Tobruk
Václav Marhoul při obhlídkách na Tobruk | Foto: 2 media

Půjčka pro Svěráka

Kdo se tedy tentokrát posunul aspoň o krůček blíž k realizaci? Nejvyšší částku, 3 miliony korun, získal Vladimír Michálek na adaptaci knihy O rodičích a dětech Emila Hakla. Tento projekt podle člena rady Lubora Dohnala získal nejvyšší částku oprávněně, protože je jednoznačně nejlepší. Michálek dostal ještě 2, 5 milionu na film Posel.

Také režisér Zdeněk Tyc získal podporu pro dva projekty: Eldorádo (2, 5 milionu korun) a Ani náhodou (1,5 milionu korun). Scénáristka Olga Dabrowská získala 2 miliony na film Kuličky, režisér Jan Svěrák na dlouho odkládaný projekt Vratné lahve dostal milion (plus 4 miliony ve formě vratné půjčky). 2,2 milionu korun dostal autor Mistrů Marek Najbrt na nový film Závod.

Maria Procházková dostala 2 miliony korun na kombinovaný snímek Terezka; stejnou částku dostal Martin Dolenský na film Muž a žena a žena. 700 tisíc korun dostal Jan Balej na animovaný film Větvička a Ploutvička. Jedním milionem byly podpořeny projekty Otakára Schmidta Don Quijote v Čechách a Marhoulovo válečné drama Tobruk

Ryšavý na Sibiři natočil už film Afoňka nechce pást soby
Ryšavý na Sibiři natočil už film Afoňka nechce pást soby | Foto: Česká televize

Dokumenty a distribuce

Z dokumentů získala podporu Černá srdce Břetislava Rychlíka (800 tisíc), East Side Story (Romeo a Julie 3. tisíciletí) Terezy Kopáčové (400 tisíc korun) a Vachkovi Obrozenci a obroditelé (500 tisíc korun). Robert Sedláček dostal půl milionu na film Něco o životě, Linda Jablonská 250 tisíc na antikomunistický dokument Kupředu levá. 300 tisíc korun získal Karel Žalud na Dokumentární film

Zajímavé jsou podle Dohnala dva projekty ze Sibiře: Tundra, volá tundra Zdenka Bričkovského (300 tisíc korun) a nový dokument Martina Ryšavého (300 tisíc korun), ale i Každý den je Super Tomáše Kudrny (200 tisíc korun). Miroslav Janek dostal 300 tisíc korun na dokument o Bohdanu Holomíčkovi.

Podpora na psaní scénáře byla přiznána třem projektům: 100 tisíc tak dostane Bohdan Sláma na psaní scénáře Venkovský učitel, po 80 tisících pak Věra Plívová-Šimková na scénář Dženda a Džian Baban a Vojtěch Mašek na netradiční filmový projekt Binderiána (o kterém bude Aktuálně podrobněji informovat).

Rada fondu podpořila také distribuci několika filmů: nejvyšší částku 900 tisíc získal Švankmajerův film Šílení. Podpořeny byly i filmové přehlídkyy, například jihlavský festival dokumentárního filmu, Finále Plzeň, Projekt 100, třeboňský Anifest, studentský Freshfilmfest a oblíbená Letní filmová škola.

 

Právě se děje

Další zprávy