Nejezte fast food, varuje Bruce Willis

Reuters, Hej
21. 11. 2006 0:00
New York - Film Fast Food Nation ukazuje notoricky známý obrázek americké stravovací kultury. Jednoduše řečeno: jsou to pořádná jatka.

Téma stravovacích návyků, respektive jejich kritika, stále hýbe Amerikou. Po nedávném úspěchu dokumentu Super Size Me přišel před víkendem do zámořských kin Fast Food Nation, hraný film na totéž téma.

Podle stejnojmenné knihy novináře Erica Schlossera - který je podepsán i pod scénářem - ho natočil Richard Linklater. Mimo jiné režisér filmu Omámení a zmatení (Dazed and Confused) z roku 1993, v němž se také kříží příběhy lidí žijících v americkém městě zaplněném fiktivními fastfoodovými outlety a továrnami na maso.

Fast Food Nation
Fast Food Nation | Foto: Aktuálně.cz

Kniha Fast Food Nation se stala bestsellerem už v roce 2001; od té doby se jí prodalo po světě skoro 1,5 milionu kusů. Přesto pro ni Schlosser nejprve dlouho nemohl najít nakladatele. A podobné starosti ho provázely o pět let později při filmové adaptaci.

"Strávil jsem více než rok úsilím, aby film vznikl," říká. Sešel se s několika producenty, ale potíže prý vždycky způsobilo napojení firem na inzerenty z oblasti fast food.

"Cítil jsem se na konci dost nepříjemně," pokračuje Schlosser. "Ale než to udělat polovičatě a obrousit hrany, to bych ten film  raději nenatočil," říká o snímku s podtitulem Temné stránky amerického jídla (The Dark Side of the All-American Meal).

Během pěti let, které uplynuly mezi vydáním knihy a jeho natočením, podle Schlossera americký "krmný" průmysl své praktiky změnil jen málo. Více se proměnilo uvažování lidí. "Povědomí o těchto věcech stoupá, lidé se o stravování začínají zajímat," věří scenárista.

"Film se od knihy radikálně liší," říká Schlosser. Přetavil ji do hraného příběhu, který ilustruje, jak se od 30. let "vyvinula" strava i masný průmysl. To vše ještě dává do kontextu s rozvojem továren a nepříznivými pracovními podmínkami, které vedou ke zneužívání ilegálních imigrantů.

Snímek tak nabízí záběry dobytka namačkaného do ohrad i zasvěceně odstrašující pohled do míst, kde jsou zvířata zabíjena. Poslední scéna se musela natáčet v Mexiku, žádná americká společnost ji nechtěla povolit.

Film přes nízký rozpočet přitáhl známé herce včetně Bruce Willise či Ethana Hawka. Greg Kinnear pak hraje manažera fast foodu, který objeví znečišťující látky v hamburgerech.

Ve filmu se objeví i Patricia Arquette, Kris Kristofferson, Wilmer Valderrama či Esai Morales. "Někteří lidé by s Rickem Linklaterem spolupracovali, i kdyby natáčel telefonní seznam," komentuje to Schlosser. 

 

Právě se děje

Další zprávy