Morávkův dokument o hradeckém souboru

30. 11. 2005 16:00
Brno - Snímek režiséra Vladimíra Morávka o konci původního hereckého souboru královéhradeckého Klicperova divadla a důvodech, které ke změně vedly, připravilo na sobotní večer brněnské studio České televize (ČT).
Inscenace brněnského Divadla Husa na provázku "Stavrogin je ďábel"
Inscenace brněnského Divadla Husa na provázku "Stavrogin je ďábel" | Foto: archatheatre.cz

Dokument Konec sezony v divadle Krása by měl do budoucna sloužit všem, kteří se budou zajímat o éru takzvaného hradeckého divadelního zázraku, řekl Morávek. Snímek je součástí komponovaného večera brněnské ČT, který je věnován Morávkovi a jeho tvorbě. Cyklus bude vysílán 3. prosince ve 20:00 na programu ČT2.

V Konci sezony se divákům představí celé osazenstvo hradeckého divadla, které před prázdninami prodělalo výraznou obměnu. Původní herecké jádro totiž z divadla koncem června přešlo na jiné scény, některé herečky otěhotněly. Podle Morávka, který byl dříve uměleckým šéfem divadla, skončila personálními změnami i novodobá nejvýraznější éra Klicperovy scény. Posledním svědkem tohoto období má být právě Morávkův dokument. Na podobně laděnou knihu se totiž nepodařilo sehnat peníze.

Morávkovo jméno je společným jmenovatelem i dvou dalších snímků komponovaného večera. Záznam inscenace brněnského Divadla Husa na provázku Stavrogin je ďábel s Janem Budařem v hlavní roli představuje Morávkům režisérský um. Dokument připravený v rámci televizního cyklu Portréty je pak autorovým medailonkem zachycujícím Morávka v období, kdy pomalu končil v hradeckém divadle a začínal v brněnské Huse na provázku.

Čtyřicetiletý Morávek je rodákem z Bruntálu a absolventem brněnské Janáčkovy akademie múzických umění. Za svou tvorbu byl několikrát nominován na Cenu Alfreda Radoka. Pro ČT natočil přes 70 dokumentů a pohádek. S jeho jménem jsou spojeny i celovečerní filmy Nuda v Brně či Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště.

 

Právě se děje

Další zprávy