Láska i násilí na filmovém plátně

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 1. 2006 10:30
Filmové premiéry - Tématem tří ze čtyř premiér týdne jsou milostné vztahy; na všechny způsoby.

V zimních měsících přijde trocha romantiky na plátně vhod. Ale kde ji hledat? Česká teenagerská komedie Panic je nanic je totálně antiromantická, Hra s nevěrou spíš nudí a Hooligans je film brutální. Jednoznačně nejlepší volbou - a nejen kvůli oné romantice - je britská komedie Pýcha a předsudek; film vtipnější, inteligentnější a sympatičtější než všechny ostatní premiéry dohromady.

Pýcha a předsudek

Nejlepší romantickou komedií poslední doby, u které budou citlivější povahy budou slzet smíchy i dojetím. Vynikající herecké výkony (Keira Knightleyová, Brenda Blethynová, Donald Sutherland, Judi Denchová), vtipné dialogy podle výborné literární předlohy i očividně britský původ zaručují filmový zážitek.

Panic je nanic
Panic je nanic | Foto: Aktuálně.cz

Panic je nanic

Poněkud hrubozrnější přístup k lásce mají hrdinové nové české teenagerské kmoedie Panic je nanic. Zatímco v Pýše a předsudku nepadne jediný polibek, v Panicovi se nešetří olizováním, ale ani holými zadky a sexuálními narážkami. Kdo chce vidět, kterak Šárka Vaňková připraví o panictví hned tři mladíky, neměl by tenhle film minout.

Hra s nevěrou
Hra s nevěrou | Foto: Falcon

Hra s nevěrou

Film v hlavních rolích s křečovitě svůdnou Jennifer Anistonovou a ufňukaným Cliwem Owenem začíná jako romance o nevěře. Ovšem než hrdinové vůbec mohou začít nevěru konzumovat, rozrazí se dveře levného hotelového pokoje, dovnitř vpadne muž, který nevěrníka zbije a nevěrnici znásilní. Tím se snímek překvapivě překlopí do slabého thrilleru, v němž dojde na vydírání, výčitky svědomí i na klišé s vážně nemocnou dcerou.

Hooligans
Hooligans | Foto: SPI

Hooligans

Dílo bývalé německé šampionky v kickboxu Leni Alexandrové. Film o britských fotbalových fanoušcích v hlavní roli s ex-hobitem Elijahem Woodem, který patří spolu s efektně natočenými a sestříhanými "bitevními" scénami k přednostem snímku. Hlavní slabinou je naopak zbytečný naturalismus, který nemá jiný účel než šokovat. Recenzi filmu najdete ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy