Nevěrná hra s divákem

Michaela Trochová
1. 2. 2006 20:00
Recenze - Thriller Hra s nevěrou s lákavým trojlístkem Owen-Anistonová-Cassel je pro milovníky žánru těžkým zklamáním.
Záběr z filmu
Záběr z filmu | Foto: Falcon

Scénář podle románu Jamese Siegela napsal Stuart Beattie, podepsaný pod snímkem Collateral. Tentokrát jsou však scény triviální a divák se nudí i přes pouhých 107 minut trvání filmu. Občasné zvraty postrádají logiku a konec filmu - nakonec vlastně nepředvídatelný, protože takové řešení by napadlo málokoho - je spíše rozpačitý.

Rozjíždí se podivný kolotoč

Charles Schine (Clive Owen) si vedl docela spokojený život. V reklamní agentuře vydělával slušné peníze a doma na něj čekala půvabná manželka, se kterou šetřili peníze, aby dceři mohli zaplatit léčbu závažného "hollywoodského" typu cukrovky.
Životní poklid však naruší zpoždění, kvůli kterému nestihne pravidelný vlak do Chicaga. Nasedne do příštího spoje, ale zjistí, že si zapomněl koupit jízdenku. Naštěstí se objevuje Lucinda (Jennifer Anistonová), která lístek zaplatí.

Foto: Falcon

Z banálního setkání se vyklube pozvání na oběd, po čase druhé, následuje večeře, drink po práci a za chvíli už roztoužená dvojice míří do zapadlého hotýlku.
Milenci se na sebe vrhnou, ale v tu chvíli se rozletí dveře a dovnitř vtrhne kdosi s kapucí a pistolí. Charlieho zmlátí, Lucindu znásilní, oba okrade a zmizí. Charles chce vše ohlásit policii, ale Lucinda, rovněž "šťastně" vdaná, ho přiměje k mlčení.

Druhý den se lupič (Vincent Cassel) ozve Charliemu a požaduje vysokou sumu za mlčení. Charles vyhoví a obětuje rodinné úspory, ale vyděrač žádá víc. Rozjíždí se kolotoč vydírání, podvodů, přetvářky, násilí a zločinu...

Hollywoodský debut Mikaela Håfströma se rozbíhá svižně a slibně, hned v úvodu režisér šikovně představí důležité postavy a rozehraje stěžejní situace. Divák čeká kvalitní zábavu. Bohužel tento dojem zmizí po dvaceti minutách, kdy se romantická idylka začíná proměňovat v "thriller".

Návštěvník kina už jen znuděně sleduje sled předvídatelných a obehraných scén, zjednodušených do linie výhrůžný telefonát - shánění peněz - další telefonát. Film se sice snaží diváka balamutit ve stylu "nic není takové, jak se na první pohled může zdát" - ale i tohle už je dnes v thrilleru běžné klišé.

Nepovedený debut

Foto: Falcon

Pozitivem je snad jen herecké obsazení. Cliwe Owen coby ustaraný nešika, na kterého se přilepila smůla, si získá sympatie, ale záhy se poněkud nuceně změní v ostříleného ranaře. Jeho výkon není špatný, ale v jiných filmech (Sin City) mu role hrdiny sedla mnohem víc. Vincent Cassel ztvárnil dalšího ze svých obvyklých "ostrých hochů" a možná je na čase, aby se představil i v jiném typu postav.

Očekávání vzbuzovala Jennifer Anistonová, spíše představitelka romantických komedií. Ve snímku Riskni to s Polly už se zdálo, že by nemusela být jen hollywoodská kráska, ale i herečka. Dramatická role jí ale vyloženě nesedla, její výkon provází zřetelná křeč. Body k dobru jí lze snad přičíst ve scénách, kdy je její úloha "zdobná".

Hereckým ozvláštněním měla být dvojice rapperů RZA a Xzibita, ale krom několika vtipných momentů je jejich přítomnost spíše nadbytečná, ba nepochopitelná.
 
Autor filmu - švédský režisér Mikael Håfström na sebe upozornil předloni uvedeným dramatem Zlo, které mu vyneslo nominaci na Oscara i mezinárodní ocenění. Hra s nevěrou je jednoznačně krokem zpět; nutno říci, že u hollywoodských debutů jevem častým.

Hra s nevěrou, 2005. Režie Mikael Håfström, hrají Clive Owen, Jennifer Anistonová, Vincent Cassel, Melissa Georgeová. Scénář Stuart Beattie, kamera Peter Biziou, hudba Ed Shearmur. Distribuce Falcon, 107 min.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy