Škoda rány, která padne mimo záběr

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 1. 2006 14:30
Recenze - Hooligans? Proč? Zbytečně agresivní a násilný film o zbytečné agresivitě a násilí britských fotbalových fanoušků.

Hlavní hrdina filmu Matt Buckner (Elijah Wood) se vrací do Londýna poté, co  je neprávem vyhozen z Harvardu. Spřátelí se se švagrem své sestry, jenž ho uvede do světa hooligans. A není těžké uhodnout, že křehkého (a dobře zahraného) ex-studenta  tenhle temný svět fascinuje a brzy se spřátelí s vůdcem místních rowdies.

Distributor výstižně nepřekládá "terminus technicus" hooligans. I české kluby mají svá "tvrdá" jádra, ale britští hooligans tu připomínají spíš domorodý kmen, který se řídí vlastními pravidly a zákonitostmi. Nového člena vezmou až po důkladném zasvěcení; ale i poté je podrobován nejrůznějším iniciačním zkouškám. Matt je i vtahován víc a víc do světa plného násilí a zároveň "totemické" sounáležitosti. Jeho život i povaha se zákonitě proměňují.

Stejně tak je onou spirálou násilí chtě nechtě vtahován i divák: film je plný výborně natočených a sestříhaných akčních bitek a nadupané hudby. Režisérka Lexi Alexanderová je Němka žijící ve Spojených státech; přesto má snímek typicky britský vizuální styl plný syrovosti i sychravosti.

Laciný závěr

Fascinován bojem však není jen hlavní hrdina, ale i sama režisérka, bývalá světová šampionka v karate a kickboxu: krev tu stříká a rány dopadají na všechny strany. Už po chvíli začne být akčnost a syrovost přes zasvěcený pohled do světa fanoušků poněkud monotónní; ukázkovým příkladem je závěrečná bitka natočená s doslovností ve stylu "škoda rány, která padne mimo záběr".

Foto: SPI

"Pokud se lidé na film dívají pouze kvůli násilí, je to špatný důvod a postrádají pointu," říká Alexanderová. Ani frustrace a agresivita asi sice žádnou pointu nemají, ale film by aspoň náznak katarze nabídnout mohl. Snad jí měl být poněkud lacině doslovný závěr, v němž se Matt po londýnské zkušenosti dokáže postavit spolužákovi, kvůli kterému byl vyhozen z Harvardu.

Shlédnutí Hooligans nakonec připomíná setkání s hordou "agresivních individuí" táhnoucích i odjinud než z fotbalového mače. Člověk na ně fascinovaně zírá, ale zanedlouho se dostaví svíravý pocit v podbřišku, panika, a nakonec všechno s úlevou vytěsní, když ve zdraví přežije. Pokud se tedy nepřipojí.

Hooligans (Green Street Hooligans)
USA/Velká británie, 2005, 109 minut
Režie :  Lexi Alexanderová
Scénář :  Josh Shelov, Lexi Alexanderová, Dougie Brimson
Kamera :  Alexander Buono
Střih :  Paul Trejo
Zvuk :  Les Honess
Hrají: Elijah Wood, Charlie Hunnam, Claire Forlani, Leo Gregory, Marc Warren

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy