Kdo je vlastně jubilant Svěrák?

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 3. 2006 0:00
Praha - Zdeněk Svěrák dnes slaví 70. narozeniny. Jak jinak než prací - s Janem Svěrákem vstupuje do dvanáctého dne natáčení jejich dalšího společného filmu Vratné lahve.

Se svým synem Janem spolupracoval Zdeněk Svěrák hned od jeho celovečerního debutu Obecná škola. Spolu pak natočili Akumulátor 1, oscarového Kolju i velkorozpočtový Tmavomodrý svět.

Vratné lahve ovšem začala otco-synovská dvojice natáčet na začátku března po dlouhých měsících sporů a po šestileté pauze  - nepočítáme-li uvedení dokumentu Tatínek, kterým vzdal syn hold svému otci.

Zdeněk Svěrák na natáčení Vratných lahví
Zdeněk Svěrák na natáčení Vratných lahví | Foto: Aktuálně.cz

Úskalí vzájemné spolupráce komentuje otec Svěrák slovy: "Já jsem zodpovědný režisérovi, abych mu to dobře zahrál. V mém případě, abych nehrál, ale byl přirozenej, protože je to napsaný tak, že čím míň se na hraní soustředím, tak tím je to lepší. Pak jsem zodpovědný sám sobě, abych si to nekazil."

Hrdinou nového filmu je učitel v důchodu, který přijme brigádnické místo ve výkupu lahví v jednom pražském supermarketu. Svěrákovu manželku si zahraje Daniela Kolářová - stejně jako v další úspěšné Svěrákově komedii Na samotě u lesa. Dále se ve filmu objeví Tatiana Vilhelmová, Jiří Macháček, Pavel Fandovský či Nela Boudová. Natáčet se má až do května, premiéra je plánována na 8. březen 2007.

 "Zatím všichni pracujou s nebývalou chutí a to i přesto, že nás počasí ohromně zaskočilo, protože točíme scény, které byly plánovány na jarní počasí. Takže já jsem první den zmrzlý jak drozd seděl na lavičce v parku a četl noviny. No a všude plno sněhu a mráz jako na Sibiři. Ale říkal jsem si, nehrozí, že bych neměl žádný výraz, ten výraz, že je mi zima, tam byl," píše o natáčení Svěrák starší na webových stránkách filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy