Jan Svěrák začne natáčet na jaře

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 12. 2005 0:00
Praha - Dlouho odkládaný projekt Vratné lahve režiséra Jana Svěráka podle scénáře jeho otce Zdeňka Svěráka se začne natáčet v březnu.

Vratné lahve

Hlavní roli ve filmu Vratné lahve si Zdeněk Svěrák napsal pro sebe, jde o postavu brigádníka, který pracuje v supermarketu, který je vlastně zmenšeným obrazem dnešního světa. Roli jeho manželky ztvární dle dnešního vyjádření Jana Svěráka Daniela Kolářová, obsazení filmu ale ještě není zcela kompletní. Film vznikne v koprodukci s TV Nova, natáčet se bude nejspíš na Žižkově.

Poslechněte si , co říká Zdeněk Svěrák o chystaném filmovém projektu.

foto z filmu Tatínek
foto z filmu Tatínek | Foto: Česká televize

Spory o scénář

Práci na scénáři Vratných lahví provázely spory mezi otcem a synem o podobu díla, tyto spory zachycuje i celovečerní dokument Jana Svěráka Tatínek, který Česká televize uvede v televizní premiéře na Štědrý večer. Dokument končí ve chvíli, kdy se zdá, že Vratné lahve se už nikdy nenatočí a že další spolupráce mezi Zdeňkem a Janem Svěrákem je nemožná. Jan Svěrák svůj vztah k Vratným lahvím tehdy vyjádřil slovy: "Do novin jsem řekl tři věty, o čem to bude. Zjistil jsem, že je v nich všechno, takže už nemám důvod ten film točit. Necítil jsem výzvu."

Zdeněk Svěrák a Jan Svěrák s Oscarem za Kolju
Zdeněk Svěrák a Jan Svěrák s Oscarem za Kolju | Foto: Aktuálně.cz

Šťastný konec?

Už tento podzim se ale otec se synem dohodli a vznikla další verze scénáře, podle kterého by se na jaře mělo začít točit. Jan Svěrák tak na čas odložil i mezitím rozjetý projekt s Alicí Nellis. Premiéra Vratných lahví je naplánována na jaro 2007.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy