Jeden svět startuje tento týden

ČTK, Hej
27. 2. 2006 14:30
Festival - Jeden svět začíná ve středu. Už v úterý udělí cenu Homo Homini a dnes zahajuje výstavu fotografií.

Na výstavě v galerii Langhans se představí fotografie mapující oblasti a regiony, v nichž působí humanitární organizace Člověk v tísni.

Na středečním zahájení festivalu bude udělena i cena Homo Homini. Tu předává osobnostem, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů, společnost Člověk v tísni. Letos cenu dostane Ales Bialicki, aktivista běloruských nezávislých iniciativ.

Darwinova noční můra
Darwinova noční můra | Foto: Jeden svět

Ales Bialický založil a už téměř deset let řídí organizaci Viasna, která ale od roku 2003 pracuje v ilegalitě. Podle ředitele přehlídky Jeden svět Igora Blaževiče je udělení ceny výrazem morální podpory celé běloruské demokratické opozici v nastávajícím těžkém období. Už 19. března se totiž budou konat prezidentské volby, které je diktátor Lukašenko připraven vyhrát za každou cenu.

Po středečním zahájení se ve čtvrtek rozběhnou projekce festivalu. Zahajovacím filmem bude Darwinova noční můra, snímek nominovaný na Oscara za nejlepší dokument.

Infobox
Autor fotografie: Jeden svět

Hrůzný snímek vypráví o lidech, kteří žijí v okolí afrického Viktoriina jezera. Živí se výlovem obrovských ryb, které byly kdysi do tohoto jezera uměle nasazeny. Zatímco ale ryby jdou na export, místní lidé trpí hladomorem, z ryb jedí jen shnilé maso uvízlé na zbytcích koster. Silný a syrový snímek o krutých dopadech globalizace v březnu vstoupí do českých kin.

Jeden svět představí celkem 118 dokumentů ze 40 zemí světa. Promítat se bude v pěti pražských kinech (Lucerna, Světozor, Evald, Mat, Ponrepo), poté se přehlídka  přesune do dalších třinácti českých měst. Festival Jeden svět probíhá pod záštitou Václava Havla.

Webové stránky festivalu najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy