Jeden svět má pořád vůli jít vpřed

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 2. 2006 17:00
Přehlídka - Takřka sto dvacet filmů ze 40 zemí vybrali organizátoři letošního mezinárodního filmového festivalu o lidských právech.

Podle šéfa přehlídky Igora Blaževiče je Jeden svět festivalem pro ty, kteří věří, že občanské angažmá má smysl a filmy zde uvedené svědčí o vůli a touze filmařů udělat svět lepší a spravedlivější.

Idealistickou myšlenku se však daří naplňovat: projekce festivalu mají u diváků úspěch, festival se neustále rozrůstá a přináší řadu novinek.

Foto: Jeden svět

Letos tak bude vítěz festivalu oceněn poprvé i finančně, navíc ČT nabídne Střípky Jednoho světa, komponovaný večer s festivalovými filmy, a na svém webu několik celých festivalových děl ke zhlédnutí. I doprovodný hudební program je pestřejší, nemluvě o filmovém.

Respektovaná akce

Ve třech soutěžních sekcích i v řadě dalších je několik českých filmů: Vierka Miroslava Janka o malé chráněnkyni Idy Kellarové, Moje 20. století Olgy Sommerové či světová premiéra filmu Neviditelní lidé Mykoly Hejko, jehož hrdiny jsou ukrajinští gasterbeitři v Itálii, Řecku, Španělsku i v Čechách.

Na den ve válce
Na den ve válce | Foto: Jeden svět

Jeden svět je mezinárodně respektovanou přehlídkou, což dokazuje fakt, že se ho letos účastní kandidáti na Oscara za nejlepší dokumentární film. Třeba syrový africký dokumentární horor Darwinova noční můra, který 9. března vstoupí i do běžné distribuce, či americká politická satira Kdo s koho.

Na programu přehlídky je také řada filmů oceněných na dalších mezinárodních festivalech i mnoho světových či českých premiér.

Vůle jít dál

Podle Blaževiče existují tři mezníky v historii festivalů. Třetí ročník je zlomový v oblasti návštěvnosti (podaří se i potřetí přitáhnout diváky?), pátý ročník přináší zpravidla finanční krizi (podaří se ji překonat?) a sedmý ročník je často poslední - protože organizátoři ztrácejí vnitřní vůli festival dál tlačit vpřed. Letošní ročník festivalu je už osmý...

Džíny z Číny
Džíny z Číny | Foto: Jeden svět

Jeden svět proběhne pod záštitou Václava Havla, ministra kultury Vítězslava Jandáka a primátorů festivalových měst.

Od 1. do 9. března se uskuteční v pražských kinech Evald, Lucerna, Světozor, Mat a Ponrepo, poté se přesune do regionů; součástí festivalu jsou projekce pro školy. Vstupenky jsou ke koupi již od zítřka ve festivalových kinech.

 

Právě se děje

Další zprávy