Hollywoodský herec Wesley Snipes dostal tři roky vězení

kf
25. 4. 2008 8:14
Vysoký trest padl za prokázané daňové úniky

FilmPub

Vnořte se do světa vašich filmových recenzí a databází - vyzkoušejte www.filmpub.cz

Florida - Fanoušci vybíječky Blade se bojí, že další díl nepřijde do kin dřív než v roce 2012. Wesley Snipes, akční hvězda této comicsové upírské série a řady akčních snímků jako Demolition Man a Přepadení ve vzduchu, byl ve Spojených státech uznán vinným z rozsáhlých daňových úniků.

Soud vyhověl návrhu žalobců a poslal herce na tři roky za mříže, navíc mu uložil pokutu 5 milionů dolarů.

Snipes byl usvědčen, že minimálně ve třech případech zamlčel skutečné příjmy a nepodal daňové přiznání. Porota se nicméně nepřiklonila k úplně nejtvrdšímu trestu, protože ji herec dokázal přesvědčit, že se sám stal obětí podvodu svých daňových poradců.

Podle shromážděných důkazů Snipes do státní kasy USA "opomněl" zaplatit přes 15 milionů dolarů. Peníze místo toho odešly do finančních ústavů ve Švýcarsku či na ostrově Man.

Podle prokurátorů má Snipesova kauza varovat všechny, kteří v USA porušují daňové povinnosti. "Tento případ dává soudu pozoruhodnou možnost zastrašit daňové podvodníky po celé zemi," prohlásil během procesu asistent žalobce Nathan J. Hochman.

Snipes podle svědků sledoval soudní proces a verdikt bez známky emocí, naopak po odchodu z budovy se hlasitě pozdravil s fanoušky, kteří ho přišli podpořit.

Hercovi obhájci také v průběhu líčení shromáždili podpůrná svědectví mnoha hollywoodských celebrit, které líčí Snipese jako čestného muže, který se sice dopustil chyb, avšak nikdy ne záměrně.

Své dopisy dodali například herci Denzel Washington či Woody Harrelson, s nímž tvořil parťáckou dvojici ve snímcích Bílí muži neumějí skákat a Vlak plný peněz.

Snipesova pověst rozmařilého floutka se s hercem nicméně táhne už mnoho let a nová kauza jen potvrzuje, že i pro hollywoodské hvězdy platí jisté hranice; zvlášť co se týče placení státu.

 

Právě se děje

Další zprávy