Filmové premiéry tohoto týdne

Irena Hejdová
5. 1. 2006 14:00
Praha - Od výpravné fantasy ságy přes rodinné drama až k teenagerské komedii a českému debutu.
foto z filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň
foto z filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň | Foto: Falcon

Čtyři premiéry, čtyři typické žánry: výpravná fantasy sága Letopisy Narnie, rodinné drama Důkaz, teenagerská komedie Hele, kámo, kdo tu vaří? a česká tragikomedie Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí. Dva z filmů jsou adaptacemi divadelních her, jeden adaptací literární.

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň

Adaptace literární série C. S. Lewise je dílem Andrewa Adamsona, režiséra populárního Shreka. Vedle Tolkienova Pána prstenů jsou Letopisy Narnie jedním z nejslavnějších fantasy příběhů 20. století. Jeho hrdiny jsou čtyři děti z válkou zmítaného Londýna, které se starou skříní dostanou do magické země Narnie plné mýtických tvorů včetně faunů, kentaurů, obrů, satyrů, trpaslíků, minotaurů a mluvících zvířat. Film je nabitý digitálními triky a kompletně digitálně vytvořenými postavami. Zaujme především dětské diváky, ale návštěvu kina si zřejmě neodpustí ani příznivci fantasy. Recenzi filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň najdete ZDE.

foto z filmu Důkaz
foto z filmu Důkaz | Foto: SPI

Důkaz

Americké drama Důkaz je adaptací divadelní hry Davida Auburna. Na první pohled nenápadný film oscarového režiséra Johna Maddena (Zamilovaný Shakespeare, Mandolína kapitána Corelliho) vypráví o křehké hranici mezi genialitou a šílenstvím a o dvou geniálních matematicích, z nichž jeden je na prahu své kariéry (dcera v podání Gwyneth Paltrow) a druhý už za zenitem (otec v podání Anthonyho Hopkinse). Střízlivě vyprávěné komorní drama  zaujme vynikajícími hereckými výkony obou hlavních představitelů, "matematickou" zápletkou a sympaticky civilním režijním zpracováním. V Česku slavila divadelní předloha velký úspěch v pražském Divadle v Řeznické; Vanda Hybnerová získala za roli dcery divadelní Thálii.  Recenze filmu ZDE.

foto z filmu Hele, kámo, kdo tu vaří?
foto z filmu Hele, kámo, kdo tu vaří? | Foto: Aktuálně.cz

Hele, kámo, kdo tu vaří?

Teenagerská komedie Hele, kámo, kdo tu vaří? je typickým dílem svého žánru. Jen prostředí tu netvoří americká střední škola ani rozjetý večírek, ale poněkud netradičně restaurace, v níž hlavní hrdinové pracují. Žádné jiné překvapení nečekejte: nechybí obhroublý sexuálně-fekální humor, poněkud laciné gagy ani partička mladíků libujících si v těchto tématech. Teenagerské komedie se liší jen mírou své vulgarity a Hele, kámo, kdo tu vaří? lze v tomto ohledu směle zařadit na jedno z nejpřednějších míst.

foto z filmu Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí
foto z filmu Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí | Foto: Aktuálně.cz

Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí

První českou premiérou letošního roku je debutový film Pavla Göbla a Romana Švejdy podle divadelní hry Reného Levínského. Film s podtitulem "suchá komedie z nádraží" vypráví o zaměstnancích jedné ospalé maloměstské stanice a patří do kategorie snímků o "obyčejných českých lidech", jejich milostných i pracovních problémech. Maximální snahu o autenticitu kazí nepříliš dobré herecké výkony, problematické dialogy a divadelní původ příběhu. Filmu se daří zprostředkovávat monotónní a ospalou atmosféru jednoho léta, místy ovšem na úkor vlastní monotónnosti a ospalosti. Recenze filmu Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy