Filmové hvězdy v 3D brýlích odstartovaly Cannes

Kamil Fila Kamil Fila
14. 5. 2009 11:04
Slavná přehlídka se opět těší na skandalisty
Foto: Reuters

Cannes – Hvězdy na středečním slavnostním startu festivalu v Cannes dostaly po procházce na červeném koberci neobvyklý doplněk - 3D brýle. Vůbec poprvé v historii totiž přehlídku zahájil animovaný film, trojrozměrný snímek Vzhůru do oblak od studia Pixar.

Snímek, jehož autoři si vůbec poprvé vychutnali atmosféru na Azurovém pobřeží, sklidil už v předprojekci uznání. Mezi hosty byl i francouzský šansoniér a čerstvý velvyslanec Charles Aznavour, který propůjčil hlas hlavní postavě ve francouzském dabingu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
V Cannes bude letos velká tlačenice o Zlatou Palmu
Na festivalu v Cannes může letos zvítězit i Češka
Za vše špatné mohou celebrity, píše slavný Coelho

Na opulentní přehlídce sice nemůžou chybět nechybět právě premiéry hollywoodských trháků a komerčních hitů, ale jinak tvoří festival tvoří evropskou modernistickou protiváhu k příliš konzervativním a komerčním americkým Oscarům.

Foto: Pavel Kroulík

Dokazuje to i letošní kolekce dvaceti filmů v soutěži, jež posoudí porota, která se na zahájení tradičně představila. V jejím čele sedí herečka Isabelle Huppertová známá z filmů Clauda Chabrola. Je teprve pátou ženou, která předsedá jury – po Liv Ullmannové, Jeanne Moreauové, Françoise Saganové a Isabelle Adjaniové.

Násilí, sex, hnus

V Cannes publikum filmy miluje i nenávidí se stejnou vášní. Ne nadarmo je plakát k právě začínajícímu 62. ročníku inspirován snímkem Dobrodružství od Michelangela Antonioniho z roku 1962, který byl při své premiéře vypískán a dnes je považován za klasiku.

Pokud se z filmů z hlavní soutěže dají zjednodušeně vydělit zábavné, lehké a vtipné – pak je tu Ken Loach se svou sociální komedií o fanouškovi fotbalisty Erica Cantony či zmiňovaný Taking Woodstock režiséra Anga Lee.

Tradičně se v Cannes však čeká na provokatéry, jejichž filmy budou útočit na publikum násilím, sexem, hnusem a netradičními výrazovými prostředky.

Foto: Reuters

Snad ještě nejpřijatelnější budou Hanebný pancharti Quentina Tarantina, větším oříškem by mohl být upírský film Žízeň Korejce Parka Chan-wooka či Vstup do prázdnoty experimentátora Gaspara Noého.

Hodně se očekává i od stálic: Pedra Almodóvara a Michaela Hanekeho, kteří ještě nikdy Zlatou palmu nevyhráli, ale získali řadu "vedlejších“ cen.

V soutěži je rovněž film Jarní horečka čínského režiséra Lou Yeho, který byl v Číně zakázán a bude promítán bez oficiálního schválení tamních úřadů. Tvůrce je na svou pozici disidenta nicméně zvyklý, podobné problémy provázely i jeho předchozí film Letní palác.

Foto: Reuters

Ekonomická krize, která straší šoubyznys, se Cannes údajně příliš nedotkne. Žádný ze sponzorů neodřekl příspěvek a tradiční rozpočet okolo 20 milionů eur zůstane zachován. Filmů ve všech soutěžních i vedlejších sekcí je dostatek.

Na červeném koberci před Théâtre Lumière se budou procházet zavedené figury typu Johnnyho Deppa, Brada Pitta či Penelope Cruzové. Očekává se, že odsud vzejdou i hvězdy nové - šušká se hlavně o Michaelu Fassbenderovi (objevuje se hned ve dvou snímcích, v Tarantinově Hanebných panchartech a britském Fish Tank) a celém mladém obsazení snímku Taking Woodstock.

Nemůžeme čekat zázraky

Lístky jsou beznadějně vyprodány, stabilní zůstává i počet akreditovaných novinářů (okolo 4300), pouze přijede méně filmových profesionálů, především nákupčích filmů.

Ředitel filmového trhu Jerome Paillard to pak upřesnil: "Tedy přijíždí dost nákupčích, ale ne nutně s velkými finančními prostředky. Jsme v období, kdy nemůžeme čekat zázraky.“

Foto: Reuters

Předpokládá se, že filmy s většími rozpočty si najdou kupce snadno, protože jsou snadnou zárukou úspěchu, hůře na tom budou naopak snímky se středními rozpočty okolo 5-12 milionů dolarů.

Obvykle tu okolo 10 tisíc producentů a distributorů uzavřou smlouvy na přibližně tři tisíce filmů. Za Českou republiku se do Cannes na festival i trh letos chystá okolo 50 profesionálů. ČR se bude prezentovat prostřednictvím Českého filmového centra
 
Na filmovém trhu se letos budou promítat a nabízet k prodeji či uvedení na festivalech snímky Tobruk, Bathory, Kdopak by se vlka bál nebo Anglické jahody či experimentální počiny Sestra a Ocas ještěrky.

Česká republika bude po dlouhé době zastoupena také v oficiálním festivalovém programu - v školní sekci Cinéfondation studentským filmem Bába režisérky Zuzany Špidlové. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy