Za vše špatné mohou celebrity, píše slavný Coelho

Kultura Kultura, Red Kul
5. 5. 2009 17:51
Brazilec vydává knihu ze zákulisí festivalu v Cannes

Londýn - Paulo Coelho většinou své čtenáře učí, kam jít a komu naslouchat. Tentokrát to zkusil opačně.  Brazilský bestsellerista ve svém dvanáctém románu situovaném na hvězdný filmový festival v Cannes odhaluje, kde a proč se nyní jako lidstvo nacházíme.

Můžou za to celebrity, které se právě na podobné akce slétají: v jejich horečné honbě za slávou, která se stává nakažlivou normou pro všechny, se ztrácejí ty podstatné hodnoty.

Kniha The Winner Stands Alone sleduje sériového vraha, někdejšího vysloužilce z Afghánistánu a nyní velmi bohatého ruského podnikatele Igora, který přilétá do Cannes. Ten používá vskutku extrémní způsoby, aby získal zpět pozornost své ex-manželky Evy.

Chce ji přesvědčit, aby se k němu vrátila, a neváhá kvůli tomu „zničit celé světy".  Přes kriminální zápletku prý ale nejde o thriller, nýbrž krutý portrét současného showbyznysu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Coelhův slavný Alchymista doputuje na filmové plátno
Nový Coelho: prázdnota a prázdnota

K tomu pochopitelně odkazuje i metafora se zabijákem Igorem: jeho „čistá" láska a touha kontrastuje s  metodami a možnosti, které jako boháč má, a ukazuje tak zvrácenost současného světa bez zásad.

V knize se pak promenují hlavní představitelé této bezskrupulóznosti: úžasné hvězdy i hvězdičky, filmoví magnáti i jejich úlisní přisluhovači. A nejen promenují; Coelho chce pochopit, proč se chovají, tak jak se chovají, a proč navštěvují podobné akce. 

Foto: Aktuálně.cz

Krásní i bohatí lidé se podle něj každý rok potkávají na Riviéře a užírají se, aby dostali pozvánky na ty nejlepší party, nespí, protože vymýšlejí, co si vezmou na sebe, a sní, že proniknou do světa showbyznysu.

"Říkal jsem si. Pane Bože, ti lidé za to utratí majlant, ale vůbec si to neužijí," říká jedenašedesátiletý autor o své nové knize. „A proč se tak vůbec chovají? To byla otázka, která stála u zrodu mé knihy, ve které zkoumám módu, celebrity a hodnoty - protože to je kniha o hodnotách."

Spisovatel, který prodal přes to milionů knih, prý festival navštívil jen jako řadový návštěvník, ale jinak je sám celebritou a minimálně se pohybuje ve světě, který kritizuje.

Možná se zařadí i mezi postavy své novinky. Pod dozorem producenta Harveyho Weinsteina vzniká adaptace jeho nejslavnější knihy Alchymista, která by se mohla objevit na nějakém slavném festivalu.  

Protože ale podobné námitky očekává, vzkazuje: Je rozdíl získat slávu i majetek díky vlastnímu talentu nebo vášni k psaní, herectví a režírování, nebo být jen celebritou.

"Je to vlastně nemoc. Ti lidé chtějí být slavní, protože chtějí být slavní - nemají a nechtějí co důležitého sdělit," vysvětluje. Takové pak nahlíží jako povrchní celebrity a ve své knize ukazuje, co zůstává skryto za jejich večírky, róbami od slavných návrhářů a v útrobách luxusních jachet.

Coelho, výbava každé modelky: pro podpis si přichází vítězka České miss Kateřina Smejkalová
Coelho, výbava každé modelky: pro podpis si přichází vítězka České miss Kateřina Smejkalová | Foto: ČTK

Se svým typickým patosem to popisuje slovy, že mocní tohoto světa zneužívají naděje mládí a cupují jejich sny.

Coelho přitom nehodlá celebrity jen kritizovat - to je lehké a zvládne to skoro každý. „Jejich chování není dobré, nebo špatné. Je to realita a já ji chci pochopit," opakuje o knize, která vyšla na sklonku minulého měsíce.

Reakce jsou ovšem zatím rozporuplné. The Financial Times píší, že jeho zkoumání sociálních struktur je až úsměvně zjednodušující, ale Washington Post mu přiznává jisté body za to, že jeho popis marnivosti hvězd není vůbec špatný.

V Česku, kde Coelhovy knihy vydává Argo, se novinka objeví na podzim. Už za pár dní ale přijíždí na pozvání nakladatelství Fernando Morais, autor Coelhovy nové biografie pojmenované Mág.

 

Právě se děje

Další zprávy