Fantastická zvířata dělají z filmů o Harrym Potterovi dětskou podívanou, chválí snímek kritici

pv
14. 11. 2016 11:36
V noci ze středy na čtvrtek se v českých kinech objeví nový snímek Fantastická zvířata a kde je najít, ve kterém britská spisovatelka J. K. Rowlingová oživila kouzelnický svět Harryho Pottera. Podle prvních recenzí sází film na temné a ponuré nálady a právě v nich dosahuje nejvyšší kvality. Kritici mu naopak vyčítají, že je na rodinný snímek až moc temný, a obávají se, že nemusí příběh magizoologa Mloka Scamandera utáhnout další čtyři pokračování, která tvůrci plánují.
Fantastická zvířata a kde je najít - trailer | Video: Warner Bros.

Britská spisovatelka J. K. Rowlingová v novém snímku Fantastická zvířata a kde je najít oživila kouzelnický svět Harryho Pottera. A první recenze na film, který se v českých kinech objeví v noci ze středy na čtvrtek, jsou převážně pozitivní.

Zahraniční kritici oceňují především způsob, jakým si režisér David Yates poradil se znovuobnovením franšízy. Pochvalují si také temnou a ponurou náladu snímku, ve které podle recenzentů dosahuje největší kvality.

"Jako v kouzelnických filmech, na které Fantastická zvířata odkazují, stoupá kvalita snímku v temnějších polohách. Cítit je to především ve velkém finále, kde udělali tvůrci výrazný krok kupředu," napsal filmový server Screen International.

Ve stejném duchu se nese recenze Variety, podle které působí předešlé díly ve srovnání s novým filmem jako dětská záležitost. Temný tón nového snímku si chválí i britský deník The Telegraph, podle nějž dokázali filmaři skvěle vystihnout USA v době Velké hospodářské krize, kdy společností lomcovaly strach i paranoia.

Objevují se ale i váhavé názory, kdy si kritici nejsou jisti, zda-li nejsou Fantastická zvířata na rodinný snímek až příliš temná. "Fantastická zvířata mají veškeré vlastnosti velkého rodinného blockbusteru, bohužel i ty negativní. Tvůrci zatím nedokázali najít tu správnou rovnováhu," popsal zábavní server The Wrap.

Další kritiky vznesly pochyby o tom, zda má příběh potenciál na to, aby unesl další čtyři filmy, které se kolem postavy Mloka Scamandera chystají. Například Hollywood Reporter podotkl, že běžní diváci si na rozdíl od Rowlingové a studia Warner Bros. „nemusejí být tak jisti, že tato látka vydá na pět celovečerních filmů“.

Děj je zasazen do roku 1926

Film z tvůrčí dílny společnosti Warner Bros. se odehrává 70 let před událostmi z první knihy o Harrym Potterovi. Děj je zasazen do roku 1926, kdy hlavní protagonista, magizoolog Mlok Scamander, přijíždí do New Yorku s kufrem plným magických stvoření. A diváci v něm sledují, co se může stát, když mu jeho zvířata (některá i trochu nebezpečná) uniknou z kufříku.

Jedná se o první film, ke kterému autorka předlohy J. K. Rowlingová napsala i scénář. Navázat by na něj měla další čtyři díla o Scamanderových dobrodružstvích, od kterých si autoři slibují, že navážou na úspěch potterovské ságy.

Vůbec nejlepší hodnocení dal Fantastickým zvířatům deník The Guardian, který udělil filmu plných pět hvězd. „Kouzelnice zábavního průmyslu J. K. Rowlingová se do světa kouzel vrátila ve velkém stylu. Zalila ho sprškou nadpřirozena a stvořila velkolepé, fantaskně romantické dobrodružství,“ píše v recenzi Peter Bradshaw. 

Ten se společně s takřka všemi ostatními recenzenty shoduje na tom, že se dokázal první díl nové ságy úspěšně odpoutat od příběhu o Harrym a vybudoval zcela nový kouzelnický svět. Další díly tak ukážou, zdali má stejný potenciál na úspěch jako filmy o kouzelnickém učni.

Kniha vyjde v podobě scénáře, jde o speciální vydání, říká překladatel nového dílu Harryho Pottera Petr Eliáš a dodává, že překlad trval týden. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy