FAMUfest 2005 - ceny jsou rozdány

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 11. 2005 23:04
Praha - Slavnostní předání cen Maxim nejlepším filmům letošního FAMUfestu proběhlo v neděli večer v divadle Archa.
Jan Budař ve filmu Svatyně
Jan Budař ve filmu Svatyně | Foto: Aktuálně.cz

Za nejlepší film festivalu byl vyhlášen film Nejlepší je pěnivá studenta scenáristiky Jana Prušinovského, čímž se symbolicky potvrdilo, že tvůrčí práce studentů této katedry byly na letošním FAMUfestu jedněmi z nejzajímavějších. Scénář tohoto filmu získal na loňském FAMUfestu cenu za nejlepší krátkometrážní scénář. Ze SMS hlasování diváků vzešel vítěz Ceny diváků, film Černý. Mrtvá. Ukecaný. Alexe Eslama.

Nejlepší režiséři

I vítězové z řad studentů režie získali své Maximy po zásluze. Jednou z nejúspěšnějších oceněných vůbec se stala Jitka Rudolfová, studentka katedry režie. Oba její filmy, hraná Svatyně i dokumentární Lucie už je v posteli, tématizují strasti života dnešních žen, způsoby vyrovnávání se s rolí matky či s aktuálním ideálem krásy. Film Svatyně získal čestné uznání v kategorii režie, vynikající dokumentární film Lucie už je v posteli získal krom Maxima za nejlepší dokument také Cenu Dagmar Táborské (cena udělovaná autorce nejoriginálnějšího filmu). Svatyně získala také cenu za zvuk (Richard Muller), za kameru (Petr Bednář za práci na filmech Nejlepší je pěnivá a Svatyně) a za střih (Ota Šenovský také za střih těchto dvou filmů). Nejlepší film hrané režie je také nikterak překvapivě výborný Pokus Tomasze Winskeho, na malém prostoru bravurně rozehrané psychologické drama dvou partnerských dvojic.

Z filmu Lucie už je v posteli
Z filmu Lucie už je v posteli | Foto: Aktuálně.cz

Animace a další

Maxima v kategorii animace získala Kristina Dufková za svůj vtipný, lehce autobiografický film s výmluvným názvem Ze života matek. Čestné uznání získal Adrian Kukal za film POP. S animací souvisí také nová oborová kategorie, cena za nejlepší dílo intermediální a multimediální tvorby, kterou předala Veronika Bromová. Tuto cenu získal film Martina Dudy VR - dílo nápadné formálně, dějově ale poněkud pokulhávající.

Další ceny

Cenu za produkci získala Eva Pospíšilová za práci na absolventském filmu Marta Marty Novákové, který se chystá na podzim 2006 do kin. Čestné uznání pak získal Martin Pošta za pořádání mezinárodního filmového festivalu Fresh Film Fest, na němž soutěží studentské filmy. Cenu za nejlepší nerealizovaný scénář převzal David Sláma za svou celovečerní Sněhurku, čestné uznání Hana Ludvíková za krátkometrážní Od večera do rána.

Z filmu Pokus
Z filmu Pokus | Foto: Aktuálně.cz
Michal Pěchouček předal ceny v kategorii fotografie Janu Fauknerovi za jeho portrétní sérii inspirovanou renesančními malbami a Martinu Kopeckému (čestné uznání) za soubor Klub Jednota. Byla předána také cena za nejlepší film FAMU International, tu získala Lai Hsin-I za film After the Funeral.

Bezprostřední dojmy z výsledků FAMUfestu jsou dobré, většina oceněných děl získala ceny po zásluze a lze je považovat za opravdu to nejlepší, co se letos na festivalu představilo. O zájmu publika svědčí i to, že oba poslední dny bylo divadlo Archa, kde se festival konal, zcela vyprodáno. FAMUfest tedy skončil, na Aktuálně.cz se k němu ještě vrátíme dnešním shrnutím.

 

Právě se děje

Další zprávy