Evropského Oscara má Třeštíková. Jinak Češi nebodují

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 11. 2008 23:56
Evropské filmové ceny vyhlásily nominace
Foto: kv iff

Praha - Krátce po zprávě o tom, že dokument René Heleny Třeštíkové prorazil do Evropy a získal evropskou filmovou cenu, přichází souhrn nominací i v kategorii hraných filmů. Tady už ale na Česko žádná nominace nezbyla.

Vítězové Evropských filmových cen budou vyhlášeni 6. prosince v Kodani. O cenách včetně nominací rozhoduje Evropská filmová akademie.

V ní jsou i Češi, ale celkem má Akademie 1800 členů a vyšším počtem členů jsou zastoupeny větší státy, například Francie; i to částečně vysvětluje, proč tady české filmy příliš často nebodují.

Letos do užších nominací pronikli za Česko jen Karamazovi, ale v nominačním finále se na ně nedostalo.

Češi se mohou utěšovat jen tím, že z nominovaných snímků řadu znají z české distribuce či alespoň českých festivalů. 

Z šestice snímků nominovaných na hlavní cenu pro nejlepší evropský film už byl v Česku k vidění na karlovarském festivalu italský film Il Divo Paola Sorrentina.

Vary uvedly i taktéž italskou Gomorru či izraelský Valčík s Bašírem. Všechny tři filmy se utkaly letos v hlavní soutěži festivalu v Cannes.

Foto: Aktuálně.cz

Do distribuce se právě chystá francouzský vítěz z Cannes, snímek Mezi zdmi Laurenta Canteta. I ten je v šestici finalistů, do které patří ještě Happy-Go-Lucky Mikea Leigha a španělský Sirotčinec.

Evropským režisérem roku se může stát opět Laurent Cantet s Mezi zdmi, Ari Folman s Vačíkem s Bašírem, Paolo Sorrentino s Il Divo a Matteo Garrone s Gomorrou.

Zde se s nimi sešli dva režiséři filmů uvedených v canneské sekci Un Certain Regard, Steve McQueen s filmem Hlad a Andreas Dresen se Sedmým nebem, které je také aktuálně v české distribuci.

Sedmé nebe má zastoupení i v kategorii hereček, kde usiluje o vítězství Ursula Werner. Konkurenci jí dělá třeba Kristin Scott Thomas s filmem I've Loved You So Long, Sally Hawkins z Happy-Go-Lucky, skvostná Arta Dobroshi z Mlčení Lorny, Hiam Abbass za Lemon Tree a Belen Rueda za Sirotčinec.

Foto: kv iff

Mezi herci bojují Michael Fassbender z Hunger, dvojice Thure Lindhardt & Mads Mikkelsen s filmem Flame and Citron, James McAvoy s Pokáním, Toni Servillo s filmy Gomorra i Il Divo, Jürgen Vogel z Našeho vůdce a Elmar Wepper z Kirschbluten - Hanami.

Ve scenáristické kategorii se jména filmů opět z velké části opakují. Bojují tu scenáristé Gomorry, Valčíku s Bašírem, Il Diva a Lemon Tree.

Cenu pro nejlepšího evropského kameramana může převzít jeden ze čtveřice nominovaných za filmy Il Divo, Sirotčinec, Gomorra a velkofilm Mongol.

Speciální cena Prix d´Excellence může jít Marton Agh za výpravu filmu Delta, Magdaleně Biedrzycke za kostýmy k polské Katyni, Laurenci Briaudovi za střih Vánočního příběhu či Petteru Fladebymu za zvukový design filmu O´Horten.

Poslední udělovanou kategorií je ta pro nejlepší hudbu. V ní bojují snímky Pokání, Moskva, Belgie, Valčík s Bašírem a Sirotčinec.

Na celkový počet nominací tak svorně vedou oba italské snímky - Il Divo i Gomorra mají po pěti zásecích. Se čtyřmi nominacemi je následuje dvojice Valčík s Bašírem a Sirotčinec.

Po dvou nominacích mají Mezi zdmi, Happy-Go-Lucky, Sedmé nebe, Hunger, Lemon Tree a Pokání.

 

Právě se děje

Další zprávy