O evropského Oscara už bojují za Česko jen Karamazovi

kul
4. 9. 2008 18:26
Divácký film roku z Česka určitě nebude
Karamazovi: "Až zanikne morálka, jako zanikají geologická období, a všechno bude dovoleno..."
Karamazovi: "Až zanikne morálka, jako zanikají geologická období, a všechno bude dovoleno..." | Foto: Mateusz Skalski

Praha - Evropská filmová akademie zveřejnila seznam čtyřiačtyřiceti filmů doporučených k nominaci na Evropské filmové ceny za rok 2008.

Mezi tituly ze sedmadvaceti zemí jsou i Karamazovi režiséra Petra Zelenky - a je to jediný český film, který zatím nevypadl z letošní soutěže o evropské Oscary.

Nominační proces, o kterém by raději neměli vědět prezident Klaus ani premiér Topolánek, ještě pokračuje. Nyní bude o nominacích v několika kategoriích hlasovat všech 1800 členů Akademie.

Jejich rozhodnutí bude vyhlášeno 8. listopadu v Seville u příležitosti Evropského filmového festivalu. Letošní evropské Oscary pak budou předány 6. prosince v Kodani.

Česká filmová a televizní akademie v červnu přímo nominovala do soutěže dva české filmy. Kromě Karamazových i časosběrný dokument Občan Havel.

Režisér filmu Karamazovi - Petr Zelenka.
Režisér filmu Karamazovi - Petr Zelenka. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Evropští diváci už vybírají film roku. Z Česka nebude
O evropské Oscary zabojují Karamazovi a Občan Havel

Další tři doporučila k nominaci: je to snímek Vladimíra Michálka O rodičích a dětech, Vejdělkův Václav a Venkovský učitel Bohdana Slámy.

Dvacet snímků navolila jako hlavní kandidáty do evropských nominací dvacítka zemí - kam se svými sedmadvaceti kandidáty patří i Česko. Další dvacítku doporučila k hlasování o nominace komise tvořená členy výboru plus přizvanými experty.

Přes českou účast jsou v akademii vyšším počtem členů zastoupeny větší státy, například Francie; i to částečně vysvětluje, proč tady české filmy příliš často nebodují.

Už na začátku týdne Akademie vyhlásila dvanáct filmů, které soutěží o cenu diváků. Hlasování odstartovalo v pondělí na webu a vítěz dostane v prosinci v Kodani cenu publika, ale český snímek to určitě nebude.

České filmy ve výběru letos chybí. V roce 2006 bojovalo o přízeň lidu Slámovo Štěstí, loni Menzelův Anglický král. V minulých ročnících u diváků zvítězil Volver Pedra Almodóvara nebo Amélie z Montmartru od Jeana-Pierra Jeuneta.

V nabídce dvanácti adeptů na diváckou cenu je řada filmů známých i z českých kin. O přízeň evropských diváků se uchází britské Pokání s Keirou Knightley, německý Náš vůdce, španělský Sirotčinec, velkofilm Mongol, v Karlových Varech před rokem uvedené Saturno Contro a poněkud překvapivě i Harry Potter a Fénixův řád.

Loni vyhlášení hlavních cen ovládl - stejně jako řadu dalších klání - silný rumunský snímek s francouzskou koprodukcí 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

Evropská filmová cena se poprvé udílela v roce 1988 jako obdoba i protiváha Oscarů z iniciativy tehdejšího západoberlínského senátora Volkera Hassemera.

 

Právě se děje

Další zprávy