Dokument Zdroj vyhrál další cenu

Hej, ČTK
28. 11. 2005 10:00
Uherské Hradiště - Dokumentární film Zdroj Martina Marečka získal v sobotu hlavní cenu na festivalu ekologických filmů Týká se to také tebe v Uherském Hradišti.
foto z dokumentárního filmu Zdroj
foto z dokumentárního filmu Zdroj | Foto: AutomatFilm

Zdroj tak pokračuje v letošním úspěšném tažení po festivalech, vyhrál už Cenu diváků a jednu z šesti prvních cen za nejlepší český dokumentární filmu roku na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, také Velkou cenu a Cenu Ministerstva životního prostředí na festivalu Ekofilm v Českém Krumlově a cenu MDR za nejlepší východoevropský dokument na DOKfestu v Leipzigu. Oceněn byl i na festivalu Jeden Svět.

Zdroj pojednává o bezohledné těžbě ropy v Ázerbajdžánu, kde jsou více než práva obyvatel na zdravé životní prostředí hájeny zájmy velkých těžařských společností. Natočil ho mladý dokumentarista Martin Mareček, který zaujal už svým předchozím celovečerním dokumentárním filmem Hry prachu (2001) o pražském zasedání mezinárodního měnového fondu.

Mezinárodní festival ekologických filmů Týká se to také tebe chce veřejnost upozorňovat na filmová a televizní díla, která se vyjadřují k ekologickým aspektům lidské existence. Založil ho před 30 lety mimo jiných i novinář a publicista Josef Velek, jeho jméno nese i hlavní cena festivalu. Na festivalu soutěží profesionálové i amatéři a také fotografové zabývající se ekologickou tématikou.

 

Právě se děje

Další zprávy