Chystá se třetí díl Narnie. Režie Michael Apted

Jitka Gráfová
27. 6. 2007 15:39
Režisér bondovky natočí Plavbu jitřního poutníka
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ačkoliv ještě není dotočen druhý díl Letopisů Narnie, na světě je jméno režiséra, který přivede na svět  trojku. Další díl fantasy série Letopisy Narnie s podtitulem Plavba jitřního poutníka  bude podle společnosti Walt Disney režírovat Michael Apted.

Šestašedesátiletý britský filmař má na kontě řadu stylově i žánrově odlišných filmů. Kromě slavného snímku Gorily v mlze natočil také psychologické drama Nell, za které si Jodie Fosterová vysloužila Oscara. Zhostil se také spíše průměrné bondovky Jeden svět nestačí a válečného snímku Enigma.

"Michael Apted je skvělým vypravěčem příběhů různých žánrů. Jsme nadšeni, že bude režírovat třetí díl Letopisů Narnie a věříme, propůjčí svou citlivost, filmařskou zkušenost a nadšení pro projekt," vysvětluje volbu Oren Aviv.

Třetí díl Letopisů by se měl začít natáčet v lednu roku 2008, světová premiéra je plánována na pak na 1. květen 2009. Edmund a Lucie se v něm opět vracejí do Narnie a s nimi i jejich zkažený bratranec Eustác, který se má právě ve třetím díle napravit.

Foto: Aktuálně.cz

V současné době je naplno rozběhnuté natáčení druhého dílu s podtitulem Princ Kaspian. Snímek o dětech v pohádkové říši vzniká dokonce od dubna i v Česku,  převážně v barrandovských ateliérech. Režisér Andrew Adamson má na svědomí i úvodní díl Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň.

"Rozpočet druhého dílu přesáhne 100 milionů dolarů, což je zhruba 2,2 miliardy korun, kromě České republiky se natáčí na Novém Zélandě nebo v Polsku," říká mluvčí ateliérů Tomáš Želazko.

V druhém dílu fantasy série C.S. Lewise se se čtyři malí sourozenci vracejí do Narnie, kde uplynulo tisíc let od jejich poslední návštěvy. Opět se tu setkávají s podivuhodnými stvořeními, ale hlavně pomáhají na královský trůn jeho právoplatnému dědici, mladému princi Kaspianovi.

Ve dvojce se představí Georgie Henleyová, Skandar Keynes, William Moseley a Anna Popplewellová. Kdo z nich se objeví i v třetím pokračování, zatím není jasné.

Před několika lety se v barrandovských ateliérech točil i první díl Narnie. V kinech celého světa pak utržil přes  647 milionů dolarů, v českých kinech ho zhlédlo 291 399 diváků.

Druhý díl by měla společnost Falcon uvést do českých kin 22. května 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy