Princ Kaspian přinese do Česka bohatství

ČTK, mor
2. 12. 2006 11:00
Praha -  Jeden z finančně nejnáročnějších filmových projektů příštího roku vznikne v Česku. Od ledna se tu začnou odvíjet druhé Letopisy Narnie.
Foto: Aktuálně.cz

Zdejší filmový průmysl si předpokládaným hitem hollywoodské společnosti Walt Disney výrazně polepší. Místní lesy, pole a hlavně interiéry na Barrandově jsou místem, kde se bude natáčet převážná část druhého snímku podle slavné fantasy série Letopisy Narnie: Princ Kaspian.

Úvodní film Lev, čarodějnice a skříň od světové premiéry v prosinci roku 2005 vydělal 745 milionů dolarů, tedy přes 16 miliard korun, a očekává se, že dvojka bude přinejmenším stejně úspěšná.

Šéf barrandovské společnosti si tak už může mnout ruce, ale na slovo je skoupý: "Nic nemůžeme komentovat, sám Walt Disney si vymínil, že informace o druhých Letopisech zveřejní ve správný čas," říká Vladimír Kuba.

Na světlo už ovšem první zprávy prosákly.  V Česku se natočí všechny ateliérové scény. Zahraniční štáb k tomu využije většinu kapacity barrandovského studia; Barrandov už připravil i nové stavby.

Už některé ze scén "jedničky" se točily  v lesích Českého Švýcarska. Jestli filmaři nejmladší zdejší národní park využijí i podruhé, není jisté. Přesné lokace exteriérových scén se společnostem zatím daří tajit.

Jasno je naopak u režiséra a obsazení hlavních rolí. Scénář podle knižní předlohy C.S. Lewise zrežíruje opět Andrew Adamson. Stejné tváře se objeví i v hlavních rolích čtyř malých sourozenců. Ti se v castingu před natáčením prvního dílu vybírali celé dva roky a nejvíc z nich zaujala nejmladší,  Georgie Henleyová v roli Lucinky.

Premiéra největší zakázky českého filmového průmyslu je předběžně stanovena na 16. května 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy