Čeští akademici vyslali do boje o Oscary Karamazovy

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 9. 2008 13:27
Film Petra Zelenky porazil Bohdana Slámu i Václava Marhoula
Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi.
Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi. | Foto: Mateusz Skalski

Praha - Česká filmová a televizní akademie vyhlásila zdejšího zástupce, kterého vyšle do oscarového klání. Stali se jím Karamazovi Petra Zelenky. "Film získal nejvíce hlasů akademiků," potvrtdil tajemník akademie Martin Šprinc.

Do hlasování členů ČFTA byly zařazeny snímky, které měly premiéru od loňského 1. října do letošního 30. září.  Nejvýše se v hodnocení akademiků krom Karamazových umístil Venkovský učitel Bohdana Slámy a Tobruk Václava Marhoula.

Mořská víla (Rusalka)
Mořská víla (Rusalka) | Foto: MFF KV
Konkurence Karamazových:
Ruská Amélie putuje za štěstím
Zlatou palmu dostala džungle před tabulí
Kontroverzní hit míří do nšmeckých kin
Slepé lásky vidí na dno našich životů
Vytříbené turecké rodinné drama

"Letošní rok je silný a je zde oproti jiným ročníkům daleko více filmů, které by se mohly zúčastnit Oscara," je přesvědčen ředitel akademie Petr Vachler.

"Každopádně věřím, že akademie stále vybírá filmy, které se jí nejvíce za dané období líbí, aniž by jednotlivci spekulovali o tom, který film by se mohl nejvíce líbit jiným lidem," dodal.

Slepé lásky
Slepé lásky | Foto: Artcam

Osobní vkus podle něj jednoznačně stanovuje přehledná tajná volba: "Ale všechny tři uvedené nejúspěšnější filmy by byly dobrými reprezentanty naší kinematografie."

Jednotlivé země do kategorie Nejlepší cizojazyčný film mohou své kandidáty hlásit do 1. října; řada z nich tak už své zástupce oznámila

Z nich posléze Americká filmová akademie vybere postupně ve dvou kolech pět nominovaných. Formálně náročnější Karamazovi už teď čelí velké, a pro akademiky možná stravitelnější konkurenci.

Mezi nominovanými filmy jednotlivých zemí je k nalezení řada slavných snímků. Například Francie do oscarového klání nominovala svého vítěze z letošních Cannes, snímek Mezi zdmi Laurenta Canteta.

Turecko zastupuje další vítěz z Cannes, rodinné drama Tři opice režiséra Nuri Bilge Ceylana. Z Německa Zelenkovi konkuruje žhavé mediální téma, film o teroristech ze skupiny RAF Der Baader Meinhof Kompex, který příští týden zahajuje český festival Der Film.

Rusko zastupuje půvabná moderní pohádka Rusalka, která byla k vidění na letošním festivalu v Karlových Varech.

Mořská víla (Rusalka)
Mořská víla (Rusalka) | Foto: MFF KV

Ačkoliv Deána Jakubisková nedávno oznámila, že by si přála, aby její rodné Slovensko zastupovala federální výprqavná Bathory, v seznamu je místo poetický dokument Juraje Lehotského Slepé lásky.

Karamazovi producenta Čestmíra Kopeckého vstoupili do kin 24. dubna letošního roku, festivalovou premiéru si film odbyl o dva měsíce později ve Varech , odkud si Zelenka odvezl Zvláštní uznání poroty.

Herci Dejvického divadla - mimo jiné Ivan Trojan, David Novotný, Igor Chmela či Martin Myšička - ve filmu ztvárnili sebe samé v divadelní hře podle slavného Dostojevského románu.

Od poloviny 90. let doporučila Česká filmová a televizní akademie do klání o Oscara Menzelův snímek Obsluhoval jsem anglického krále, Švankmajerovo Šílení, Štěstí a Divoké včely Bohdana Slámy, Hřebejkovy filmy Horem pádem a Musíme si pomáhat, Trojanovy Želary, Svěrákův Tmavomodrý svět, Návrat idiota Saši Gedeona, Je třeba zabít Sekala Vladimíra Michálka a také jeho Zapomenuté světlo, Svěrákova Kolju a Díky za každé nové ráno Milana Šteindlera.

Do nominací se dostaly Želary, Musíme si pomáhat a Kolja, který Oscara v roce 1997 získal.

Jedenaosmdesátý ročník Oscarů proběhne 22. února příštího roku, předcházet mu bude nominační večer 22. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy