Ruská Amélie putuje ve Varech s ananasem za štěstím

10. 7. 2008 11:20
Festival má svůj hit: ruskou Mořskou vílu
Mořská víla (Rusalka)
Mořská víla (Rusalka) | Foto: MFF KV

Karlovy Vary - Každý ročník karlovarského festivalu má své miláčky publika, roztomilé filmy, o kterých se mluví a na něž se pak nadává v souvislosti s tím, že vstupenky na ně od jisté chvíle prostě sehnat nelze.

V roce 2001 takhle Vary okouzlila soutěžní Amélie z Montmartru, před dvěma lety thajský Občan pes. Letos má šanci se zapsat do srdcí návštěvníků film v mnohém těmto snímkům podobný.

Ruská Mořská víla (Rusalka) vypráví příběh mladinké dívky Alisy. Na mořském pobřeží se zrodila z náhodné lásky své tlusté matky a námořníka, který následně zmizel z jejich životů.  Alisa vyrůstá s matkou a babičkou a touží marně po baletní dráze. Místo toho chodí do zvláštní školy a zpívá v nenáviděném sboru.

Mořská víla (Rusalka)
Mořská víla (Rusalka) | Foto: MFF KV

Po konci světa zosobněném zatměním slunce přestane mluvit, zároveň zjistí, že má schopnost plnit lidská přání - a díky tomu dokáže zařídit přesun rodiny do vysněné Moskvy. Tady se nyní zelenovlasá Alisa živí jako reklamní nosič - nejdříve v podobě mobilního telefonu, poté jako půllitr piva; a sní o lásce, kterou jí zosobňuje mladý prodavač pozemků ve vesmíru Saša.

Variace na pohádku o malé mořské víle je hravá jako Občan pes a dojemná jako Amélie. Jemný humor jde dobře dohromady s bizarním příběhem dívky utvářené mořským početím a světem své fantazie.

Příběh o lidské osamělosti i půvabu odlišnosti je pak komentován prostřednictvím nadšených hesel z reklamních billboardů, která hlásají instantní pravdy typu Jdi za svou hvězdou či Všechno je ve tvých rukou. I Alisa má vše ve svých rukou, i když její schopnost plnit přání ji občas svými následky dost deprimuje.

Svět v jejích očích je zázračné, podivuhodné místo:  střetává se tu povrchní kouzlo světa ruských zbohatlíků zosobněných Sašou se světem moskevské spodiny, personifikované do podoby beznohé bezdomovkyně a touhy po ananasu.

Právě ruské reálie dodávají filmu ještě o něco bizarnější nádech než měla Amélie z Montmartru, i ona pověstná široká ruská duše tu ale nalézá dostatek prostoru.

Křehká hrdinka ztvárněná Mašou Šalajevovou je opravdu Měsíční dívkou, jíž se ve filmu na chvíli stane. Ani humpolácké rodinné zázemí zosobněné otřesnou tygří podprsenkou, kterou obdrží k osmnáctým narozeninám,  ji naštěstí zlomit nedokáže.

Filmem se prolínají Alisiny sny a příběh ženy s náklonností pro červenou barvu a mladého milence. Vstoupí do něj i blondýna Rita, jedna malá oranžová rybička, hrají se tu hry na mrtvoly i hry na těžká města. Opulentní obrazivost filmu doplňuje skvělá hudební stopa.

Film režisérky Anny Melikyan je uváděn v Sekci nezávislých, na festivalu je k vidění ve čtvrtek a v pátek. V Rusku loni patřil k filmovým událostem roku a byl i účastníkem řady festivalů - vyhrál cenu FIPRESCI na letošním Berlinale, kde byl uveden v sekci Panorama, bodoval i na festivalech v Soči, Sofii a Sundance, odkud si odnesl cenu za režii.

Snad tenhle hořkosladký zázrak dorazí i do české distribuce.

 

Právě se děje

Další zprávy