Bourne se pustil do Bonda. Jste přežitek, pane!

Hej
17. 8. 2007 11:00
Matt Damon se v Londýně opřel do bondovské série

Londýn - Často je srovnávají: oba jsou špičkově vycvičení agenti, mají stejné iniciály. Ale to je tak všechno. Matt Damon se na premiéře Bourneova ultimáta pustil do postavy Jamese Bonda.

"Hrdina bondovek je až příliš pevně ukotven v 60. letech a v jejich hodnotách," nechal se slyšet představitel Jasona Bourna, agenta, který pátrá po své ztracené identitě a minulosti a snaží se zároveň zjistit, kdo mu usiluje o život.

Podle Damona je Bond anachronismem: "Zvlášť okaté je to v případě, když ho umístíte do dnešního světa," neodpustil si Damon stylově přímo v Londýně, který je s postavou Jamese Bonda spjat. I přesto jej spolu s dalšími herci a tvůrci nového filmu o Jasonu Bourneovi na Lecester Square vítaly davy lidí.

Foto: Aktuálně.cz

"Bond je imperialista a misogyn, který zabíjí lidi a ještě se tomu směje, nalévá se Martini a trousí vtípky," přilil Damon oleje do ohně tváří v tvář britským reportérům.

"Bourne je sériový monogamista, jehož přítelkyně zemřela a on na ni nemůže přestat myslet," dodal s tím, že jeho hrdina se od Bonda liší i tím, že není vybaven arzenálem pomůcek a že se cítí vinný za to, co v minulosti učinil.

"V naší sérii se nenosí obleky z Prady, nejde nám o okukování dívek vycházejících z moře v bikinách," přisazuje režisér prvního a třetího dílu série Paul Greengrass. "Bližší nám je podstata a pravda, ne fintění a povrch," dodává režisér, který proslul především snímkem Let č. 93.

Foto: Bontonfilm

"Bond nemá pochyby a výčitky, že zabíjí lidi. Bourne už nechce nikdy nikoho v životě zabít, opovrhuje špiónskou mašinérií, pro kterou pracoval. Bondovskou sérii respektuji, ale nelíbí se mi," nechal se i dříve slyšet Greengrass.

Podle profesorky Wendy Teaysové, která vyučuje filosofii filmu, bourneovská série dokonale odráží neurotickou, paranoidní a sebezpytnou kulturní estetiku a atmosféru americké společnosti po 11. září.

"Bourne nebojuje se zločinem," říká. "Svádí boj se sebou, snaží se odpojit od své minulosti a dobrat se pravdy. Zjišťuje, že to, co odkrývá, ho nevykresluje jako zrovna dobrého člověka - aspoň toho, kým byl dříve."

Ať se ale Bourne od Bonda liší jakkoliv, nelze mu upřít stejný komerční úspěch. Dva předchozí díly série - The Bourne Identity a The Bourne Supremacy - celosvětově vydělaly dohromady přes 500 milionů dolarů. Třetí díl se záhy po premiéře vyšplhal na špičku amerického žebříčku.

Foto: Aktuálně.cz

Není divu, že Damon nevylučuje i návrat ve čtvrtém filmu, ovšem pod podmínkou, že by se jeho režie opět chopil i britský režisér Paul Greengras, který je podepsán pod předchozími díly.

Vzhledem ke komerčnímu úspěchu třetího dílu se dá předpokládat, že se Damon do role ohroženého agenta ještě vrátí. "Nikdy neříkám nikdy," odpovídá po bondovsku. "Ale nevím, jestli Bourne ještě má co říct. Nechtěl bych točit film o tom, že ztratil klíčky od auta."

Do českých kin vstoupí třetí díl Bournových dobrodružství 30. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy