Agent Bourne vstoupil do kin rekordní tržbou

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 8. 2007 11:30
Špionská série zraje jako víno. Roste konkurence Bondovi?

Los Angeles - Třetí pokračování příběhů špiona Jasona Bourneho o víkendu porazilo i Homerovu animovanou rodinu a její celovečerní filmový hit. Bourneovo ultimátum o víkendu vydělalo 70 milionů dolarů; skoro třikrát tolik, co druzí Simpsonovi.

Film překonal i výsledky předešlých dvou dílů série inspirované romány Roberta Ludluma. Stejně jako první díl, i v případě třetího pokračování se režie ujal Paul Greengrass, průkopník britské školy dramadocu, jehož loňský Let číslo 93 je považován za dosud nejlepší snímek o teroristických útocích z 11. září.

Matt Damon s Julií Stilesovou na premiéře
Matt Damon s Julií Stilesovou na premiéře | Foto: Reuters

Hlavní roli agenta, který bojuje se svou minulostí, už potřetí ztvárnila hollywoodská hvězda  Matt Damon. "Lidé ho prostě milují a Paul Greengrass je režisérská superstar," ozřejmuje jeden z důvodů úspěchu špiónské série Nikki Rocco, šéf distribuce Universalu. "Matt Damon je nový James Bond," dodává neskromně.

Na druhé místo Bourneovo ultimátum odsunulo žlutou rodinku ze Springfieldu, která o víkendu vydělala 25,6 milionu dolarů. Celkem mají Simpsonovi ve filmu celosvětově na svém kontě 315 milionů dolarů a mají našlápnuto k pozici jednoho z nejúspěšnějších hitů letošního filmového léta. Nicméně Bourne jim bude zdatným konkurentem.

"Míříme vysoko," potvrzuje  Nikki Rocco. "Kritici i publikum film hodnotí jako nejlepší díl série." Bourneovi jsou navíc jeho fanoušci věrní - Universal zjistil, že více než 90 procent víkendového publika filmu tvořili znalci prvních dvou filmů.

Úspěch u diváků měly už předešlé dva díly série. První díl  (The Bourne Identity) přišel do kin v roce 2002. Na scénu uvedl muže, kterého najdou polomrtvého rybáři na moři. Ukáže se, že Bourne býval cvičeným zabijákem a rozhodne se bojovat s minulostí. Chce přijít na to, co se mu stalo a kdo mu usiloval a usiluje o život.

Foto: Hratelně.cz

Snímek, který se zčásti natáčel v Praze, vydělal 213 milionů dolarů; a protože autor knižní předlohy věnoval Bourneovi několik románů, bylo jasné, že se schyluje k druhému dílu.

Druhý díl The Bourne Supremacy (Bournův mýtus) se stal komerčně osmým nejúspěšnějších filmem roku 2004, při svém otevíracím víkendu vydělal 52,5 milionu dolarů a stejně jako první díl se dočkal nadmíru příznivých recenzí; producenti tak okamžitě zahájili přípravy dalšího dílu.

 "Série o Bourneovi s věkem zraje jako víno," potvrzuje Paul Dergarabedian z Media By Numbers. "Znakem těch filmů vždycky byla kvalita. Právě ta vyprovokovala takovou věrnost diváků."

V srpnu je už zpravidla americká letní sezona na konci, letos to očividně neplatí. "Stále žije," neochvějně věří Dergarabedian.
 

 

Právě se děje

Další zprávy