Blíží se tři velké filmové svátky

ČTK, Hej
2. 1. 2006 10:30
Praha Prvními velkými filmovými akcemi roku 2006 jsou Projekt 100, Dny evropského filmu a tradiční Febiofest.

Zimní část jedenáctého ročníku putovní přehlídky Projekt 100 začíná už 12. ledna ve 120 českých kinech. Projekt 100 tradičně přináší do českých kin to nejlepší z historie světové i české kinematografie V rámci této akce se představí například irsko-britský snímek Alana Parkera Commitments, slavný britský film Kdyby..., Godardův debut U konce s dechem, Ejzenštejnovo stěžejní dílo Křižník Potěmkin, Kazanův film Na východ od ráje, z českých filmů pak Jasného Až přijde kocour.

26. ledna začíná třináctý ročník Dnů evropského filmu. Zahájen bude britským snímkem Pýcha a předsudek, který je adaptací stejnojmenného slavného díla Jane Austenové. V rámci Dnů evropského filmu bude uvedeno padesát titulů z více než dvaceti evropských zemí. Pražskou část přehlídky zakončí předpremiéra filmu Utajený Michaela Hanekeho, který je vítězným filmem letošních evropských filmových cen.

V březnu startuje Febiofest, který se letos uskuteční v Praze, ale i v dalších šesti českých a osmi slovenských městech. O Febiofestu si více přečtěte ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy