Sahá už těhotná dívka z Harlemu po Oscaru?

Kancelář, Red Kul
20. 9. 2009 22:17
Letošní sezona cen má prý prvního černého koně

Toronto - Festival v Torontu podle ohlasů postrčil na přední strany světových médií prvního z favoritů nadcházející oscarové sezony. Přestože kanadská přehlídka - stejně jako před ní slavné Benátky - se hojně nesla v politickém duchu, vyhrál tu příběh z každodenního života, americký snímek Precious o obézní dospívající negramotné dívce z Harlemu.

Režisér Lee Daniels popsal svůj snímek, v němž se střídá zmar i naděje, jako dílo pro každého, kdo se dívá do zrcadla a není si jistý, kdo z něj hledí zpátky na něj.

Přehlídka v Torontu je prvním místem spekulací o výsledcích sezony a naznačuje i to, jak na filmy reagují běžní diváci. Je pověstná tím, že „obyčejný lid" na projekce poměrně snadno shání lístky. Festival ani nemá hlavní porotu a vítěz dostává právě Cenu diváků.

Foto: Reuters

Pro snímek Precious - na kterém se produkčně podílela slavná televizní ikona Oprah Winfreyová - je to už druhé potvrzení, že si může činit vysoké ambice. Na začátku roku vyhrál na nezávislém Redfordově festivalu Sundance cenu poroty i publika.

Převyprávěný děj sice podle tehdejších ohlasů připomínal parodii na filmy o tom, jak se jejich hrdinové vyrovnávají s těžkým osudem - přesto prý zasáhnul celé Sundance a „donutil nás všechny smát se i plakat".

Děj se odehrává v Harlemu 80. let a protagonistkou je šestnáctiletá korpulentní a těhotná černoška v podání Gabourey Sidibeové; s ní se ve filmu objevila herečka Mo'Nique, ale i zpěvačka Mariah Careyová nebo Lenny Kravitz.

Snímek vyhrál v Sundance právě tehdy, když do Bílého domu nastupoval Barack Obama. Nyní se tedy zdá, že film nebyl jen krátkodobým symbolem změny, která spočívala i ve větším zájmu o chudé vrstvy obyvatel včetně Afroameričanů.

Scenáristka Diablo Cody přijela s filmem Jennifer's Body
Scenáristka Diablo Cody přijela s filmem Jennifer's Body | Foto: Reuters
Čtěte také:
Toronto ukazuje, že před politikou není úniku
Egoyan natočil erotický kýč o rodinném pokrytectví
Opustí Michael Moore kvůli kapitalismu USA?
Charles Darwin odstartoval oscarovou sezonu

Zároveň podle všeho dobře zapadá do oblíbené vlny neokázalých nezávislých filmů s obyčejnými hrdiny a ne-hrdiny. Na nich přitom poměrně často získávají body velké hvězdy showbyznysu, i Oprah Winfreyová se dostala ze dna společnosti na absolutní vrchol - to připomíná právě situaci hlavní hrdinky, aniž se ta ovšem na konci stává televizní hvězdou.

Snímek je adaptací románu básnířky a spisovatelky, jež si říká Sapphire. Na festival Sundance přišel jako Push: Based on the novel by Sapphire - aby se titul nepletl s nedávnou sci-fi Push režiséra Paula McGuigana, kde hraje Dakota Fanningová. 

Nakonec se ho přesto producenti rozhodli před listopadovou kinopremiérou přejmenovat. Nyní celý titul zní Precious: Based on the novel Push by Sapphire.

William Dafoe před promítáním Antikrista
William Dafoe před promítáním Antikrista | Foto: Reuters

Před Torontem skončila přehlídka v Benátkách - po Berlínu a Cannes poslední z velké evropské trojky, kde se světu za patřičného lesku představily ambiciózní filmy i blockbustery z velkých studií. Kanadská přehlídka je místem pro setkání mimo-amerických snímků se zámořskými distributory a do boje o filmové ceny tu přistupují právě menší nezávislejší snímky.

V roce 2007 se tady prosadila těhotenská komedie Juno a loni tu vyhrál britsko-americký film Dannyho Boylea Milionář z chatrče, jehož pouť z indických slumů o půl roku později zakončilo osm Oscarů.

„Myslím, že lidé chtějí zhlédnout opravdové příběhy o opravdových lidech," říká k letošní výhře filmu Precious ředitel festivalu Piers Handling. „Když o tom přemýšlím, hodně se podobá Milionáři."

Festival v Torontu trval do 19. září, zúčastnilo se ho přes 330 filmů z 64 zemí včetně snímků, jako je Antikrist Larse von Triera.

Oscarové sošky se budou předávat 7. března 2010. Hodnocení v hlavní kategorii za nejlepší snímek roku má nová pravidla: na vítěze bude nominováno dvakrát víc filmů a rozhodne o něm součet preferenčních hlasů.

Oficiální stránka snímku Precious: http://www.weareallprecious.com

 

Právě se děje

Další zprávy