Aerofilms posílá do trafik i erotický Shortbus

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 11. 2008 7:30
V trafikách jsou k nalezení i filmové lahůdky
Foto: Dean Rogers

Praha - Mezi příbalovými DVD na stáncích nejsou jen druhořadé komedie a pohádky pro nejmenší. Řadu DVD titulů prodávaných na novinových stáncích čerstvě rozšířily čtyři filmy distribuční společnosti Aerofilms, vydávané nyní každý pátek jako příbal Lidových novin.

První už vyšel před týdnem. Film Control Antona Corbijna je strhující portrét zpěváka skupiny Joy Division Iana Curtise.

DVD, které je stále na některých stáncích, krom filmu obsahuje také rozhovor s Corbijnem, ale také se třemi členy kapely Happy Mondays, kteří společně s Joy Division a dalšími kapelami z Manchesteru definovali nový směr populární hudby.

Uplynulý pátek následoval další ceněný film uvedený i do českých kin - bosenská Grbavica, která vyhrála téměř před třemi lety festival Berlinale. Vypráví o traumatu žen poznamenaných válkou v bývalé Jugoslávii.

Kontroverzně erotický film Shortbus bude následovat 13. listopadu; stejně jako v distribuci ho i na DVD bude doprovázet předfilm, hravě animovaný Karneval zvířat Michaely Pavlátové.

Foto: Aerofilms

"Shortbus by mnozí čekali jako přílohu erotického časopisu," říká Radim Habartík z Aerofilms.

"Ale my věříme, že otevřené sexuální scény neuvidí divák jako to podstatné. Chce to zbavit se předsudků v nás, roztrhnout ten barvotiskový obal na povrchu a podívat se, co je vevnitř."

Sérii prozatím uzavře 20. listopadu mexická černobílá komedie Kachní sezona o dvou čtrnáctiletých kamarádech, jedné pizze a narozeninovém dortu.

Shortbus
Shortbus | Foto: Aerofilms

Aerofilms ve spolupráci s Lidovými novinami na čtyřdílnou sérii naváže příští rok dalšími filmy ze své distribuční produkce. Podle Zuzany Pudilové z Aerofilms lze uvažovat o filmech Samaritánka, Taxidermia či o aktuálním dokumentu o Annie Leibovitz.

Aerofilms několik svých filmů vydal na DVD v rámci edice Kolekce 666, založené společně se Zónou a Artcamem. Tady vyšly mimo filmy Ašik-Kerib, 2046, Metropolis, Dítě, Stvořeni pro lásku, Idioti, Dvojí život Veroniky, Příběh Marie a Juliena.

Aerofilms se podílel i na edici Netuctové filmy, která vydala "opravdu kultovní filmy historie". Tady vyšly snímky Stalker, Andrej Rublev, Strom na dřeváky, Zrcadlo, Solaris, Walkabout, Nebe nad Berlínem, Oběť a Krásná hašteřilka.

 

Právě se děje

Další zprávy