AČFK: Byli jsme před Králíkem, budeme i po něm

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 3. 2008 12:00
Co chystají české filmové kluby na jaro a léto?
Hostem letošní LFŠ bude kontroverzní dramatik Pavel Kohout
Hostem letošní LFŠ bude kontroverzní dramatik Pavel Kohout | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Asociace českých filmových klubů (AČFK) se mátoří po vleklých finančních problémech a po personálních obměnách ve svém vedení. Dlouholetého předsedu Jiřího Králíka loni po delším bezvládí nahradil Petr Korč, v té době létala z obou stran obvinění z finančních machinací a neschopnosti komunikace.

"Asociace se s finanční ztrátou po loňské Letní filmové škole dokázala vyrovnat," tvrdí Korč. "Našli jsme také nového partnera, který nám dal dlouhodobou půjčku, takže naši ekonomickou situaci jsme stabilizovali."

Podle Korče tak nemusí opustit žádný ze svých stěžejních projektů. "Pokračujeme v artové distribuci, pořádání filmových seminářů i v Letní filmové škole," ujišťuje.

Čtěte více:
Problémy AČFK:
Ohrozí odvolání Králíka Letní filmovou školu?
Projekt 100: Poprvé bez Králíka, zato se želvami

Zarytí filmofilové se tak dočkají všech oblíbených akcí. Už tento víkend proběhne ve Veselí nad Moravou 10. ročník semináře indonéských a japonských filmů, na duben je plánován třetí ročník Přehlídky 70mm filmů v unikátním kině v Krnově.

Kino s plátnem o ploše 105 metrů čtverečních je podle organizátorů v současné době pravděpodobně jediným kinem Visegrádu, které je schopno dnes už nepoužívaný filmový formát odpromítat.

Foto: Aktuálně.cz

Uvede mimo jiné snímky Bitva v Ardenách, West Side Story či Formanova Amadea. Jarní nabídku doplní ještě květnový archivní seminář v Uherském Hradišti na téma groteska.

Jako vyvrcholení sezony na přelomu července a srpna přijde 34. ročník Letní filmové školy. "Program prošel v souvislosti s personální obměnou určitými změnami," přiznává umělecký ředitel Asociace Pavel Bednařík. LFŠ změnila i grafickou prezentaci a zredukovala počet filmů ze dvou stovek na 150.

Hlavním programovým cyklem je letos série Bratři v triku (film a magie). Organizátoři chystají také retrospektivy režisérům - Jurajovi Jakubsiskovi, Julio Medemovi či Alejandru Jodorowskému, s nímž jednají i o účasti. Jedním z hostů má být i letos osmdesátiletý dramatik a spisovatel Pavel Kohout.

V distribuci filmů do kin se do budoucna chce AČFK držet přehlednosti, na příští rok chystá i další kolo oblíbené přehlídky Projekt 100. "Že odešel jeden člověk, nic nemění na směřování Asociace a jejím cíli významně ovlivňovat českou kulturu," dodává Korč. 

 

Právě se děje

Další zprávy