Projekt 100: Poprvé bez Králíka, zato se želvami

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 1. 2008 11:20
Putovní filmová přehlídka startuje už počtrnácté

Praha - Nadcházející Projekt 100 je prvním ročníkem putovní přehlídky, který neuvede jeho autor Jiří Králík. Bývalý ředitel Letní filmové školy a dlouholetý předseda Asociace českých filmových klubů už od sklonku minulého roku nezastává žádnou ze svých funkcí. 

"Na výběru filmů Projektu 100 jsem se ještě podílel, ale proběhly tam změny, které mi jsou proti srsti," řekl Aktuálně v říjnu 2007 a nový Projekt 100 označil za produkčně nezvládnutý.

Projekt 100: Nový svět
Projekt 100: Nový svět | Foto: Projekt 100

"Já proti Náměstí spasitele nic nemám, ale myslím, že do Projektu 100 nepatří," dodal. V případě polského snímku mu vadilo, že už byl uveden do distribuce. To je jen malá ukázka sporů mezi ním a asociací, kerá kinematografickému Donu Quijotovi vyčítala mimo jiné nedostatky v hospodaření.

14. ročník Projektu 100 každopádně startuje a "stejně jako zima a její radovánky už vykukuje zpoza rohu," píší rozverně Králíkovi pohrobci na stránkách oblíbené přehlídky. O historii projektu ale mlčí a neodkazují ani na stránky předchozích ročníků.

Projekt 100 si klade za cíl podporu artových kin a obohacení české filmové distribuce. Letos ho 10. ledna slavnostně odstartuje v kině Aero snímek Želvy mohou létat, první irácko-iránský film natočený po pádu Saddámova režimu. Syrový snímek se odehrává v prostředí uprchlických táborů, jeho hrdiny jsou místní děti, které se živí vyhledáváním min.

Projekt 100 do kin konečně přivádí i virtuozně natočený Nový svět, film autora snímků Tenká červená linie, Nebeské dny či Zapadákov Terrence Malicka.

Projekt 100: Nenápadný půvab buržoazie
Projekt 100: Nenápadný půvab buržoazie | Foto: Projekt 100

Hvězdně obsazený film s Heathem Ledgerem, Christopherem Plummerem či Christianem Balem se vrací do éry osidlování Ameriky a k legendě o indiánské princezně Pocahontas, kterou ztvárnila tehdy patnáctiletá okouzlující indiánská herečka německého původu Q'Orianka Kilcher.

Projekt 100 nabídne i dva filmy uvedené na loňském karlovarském festivalu - Ty, který žiješ Roye Anderssona, kterého návštěvníci klubů milují za jeho opulentní Písně z druhého patra, a polské rodinné drama Náměstí spasitele, uvedené loni v karlovarské soutěži.

Tradičně Projekt 100 nabízí sestavu archivních snímků - letos jsou mezi nimi skutečné perly, jako například Buňuelovy filmy Andaluský pes a Nenápadný půvab buržoazie, klasický horor Kabinet doktora Caligariho, Antonioniho Zabriskie Point, Herzogův Aguirre, hněv boží či lehce psychopatický surrealistický sci-fi horor Svatá hora.

Český film ve výběru není, ale zbylo na slovenské Obrazy starého světa od Dušana Hanáka, trezorový dokument o starých lidech na okraji společnosti.

Předkrm před čtvrtečním zahájením Projektu 100 obstará večer Bulva Fabula ve středu 9. ledna v klubu Roxy. Vybrané filmy se stanou polotovarem v rukou video jockeyů.

"Vybraní VJs tak dostanou možnost přetvořit a po svém uchopit klasická díla světové kinematografie a ty pak divákům předvést v nové formě krácené, zpřeházené, s opakujícími se částmi a s jinou než původní hudbou," dodává Jiří Šebesta z kina Aero.

Projekt 100 probíhá od ledna do konce května ve filmových klubech po celé České republice. Podrobné informace o programu v jednotlivých městech na stránkách Projektu 100.

 

 

Právě se děje

Další zprávy