Film Tancuj Matyldo vyhrál na festivalu v americkém Sante Fe

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Film Tancuj Matyldo vyhrál na festivalu v americkém Sante Fe

V konkurenci téměř 30 amerických snímků vyhrálo české Tancuj Matyldo hlavní cenu na filmovém festivalu v Sante Fe, hlavním městě amerického státu Nové Mexiko. Celovečerní snímek producentky Nataši Slavíkové a režiséra Petra Slavíka byl jediným evropským zástupcem na celé přehlídce. Ocenila jej porota složená z filmařů i herců. Ty zaujal příběh soudního exekutora Karla, který se musí postarat o svou matku trpící Alzheimerovou chorobou.

"Přestože v čase promítání přebíral cenu za celoživotní dílo slavný hollywoodský herec, scenárista a producent Brian Cranston, měli už několik hodin předem vyprodanou projekci. Po ní diváci reagovali velmi vřele během diskuse. Ale hlavní cenu poroty jsme v takové konkurenci filmů vůbec nečekali a vnímáme ji jako ohromný úspěch pro celou českou kinematografii na americkém kontinentu," vzkazují tvůrci.

Tancuj Matyldo, ve kterém hlavní role ztvárnili Regina Rázlová a Karel Roden, promítala česká kina vloni. Letos film získal Českého lva za nejlepší hudbu a Roden převzal Cenu české filmové kritiky za nejlepší mužský herecký výkon.

Tento čtvrtek nakladatelství Grada Publishing vydalo stejnojmennou knihu od Petra Slavíka. Za účasti tvůrců i Karla Rodena bude film 12. listopadu uveden v londýnském kině Regent Street Cinema.

 

Právě se děje

Další zprávy