"Cílem je sbližovat lidi, ne vydělávat." Na festivalu se neplatí klasické vstupné

ČTK ČTK
3. 8. 2024 11:18
Ve Valči na Karlovarsku vrcholí 18. ročník kulturního festivalu Povaleč. Barokní zahrada zdejšího zámku i přilehlé ovocné sady hostí největší hudební událost Karlovarského kraje. V pořadí 18. ročník akce začal ve čtvrtek, vyvrcholí tuto sobotu večer. Kromě koncertů zahrnuje workshopy, přednášky, výstavy moderního umění, divadlo, filmy či tanec.
Hned ve čtvrtek návštěvníci festivalu Povaleč slyšeli brněnskou kapelu MMNK (na snímku), která existuje od roku 2019.
Hned ve čtvrtek návštěvníci festivalu Povaleč slyšeli brněnskou kapelu MMNK (na snímku), která existuje od roku 2019. | Foto: ČTK

Program se odehrává na třech hlavních pódiích a opět je žánrově pestrý. Hned ve čtvrtek lidé slyšeli například brněnskou kapelu MMNK, která existuje od roku 2019 a míchá rock s rapem a punkem, nebo rapové trio z východního Slovenska ve složení Dušan Vlk, Temný Rudo a David-San.

K vrcholům sobotního večera budou patřit koncert sedmičlenné pražské kapely kombinující žánry ska, punk a hardcore zvané Jet8 nebo vystoupení Queens of Everything, kteří svou směs punku, swingu a rock'n'rollu hrají od roku 2008.

"Klidnější atmosféra bude okolo stage v ovocném sadu, kde v sobotu zakončí festival legenda Vít Hasl," zmiňuje za pořadatele Barbora Mrázová. Název označuje českou kapelu, "která nikdy nenahrála jediný song, přesto ji milují posluchači po celém světě", uvádějí organizátoři.

Další produkci hostí zdejší kostel Nejsvětější Trojice, kde zní vážná hudba. Z doprovodného programu jsou k mání divadelní představení v zámecké zahradě, dětská a pub stage, rukodělné zábavy nebo autorská čtení. Areál doplňují stánky neziskových organizací.

Podle hlavního organizátora Františka Špinky není Povaleč klasickým hudebním festivalem. "Je tam totiž vše a cílem je sbližovat lidi, ne vydělávat," říká. Lidé zde neplatí klasické vstupné. Jeho výše je pouze doporučená, letos činí 950 korun.

Povaleč se od roku 2006 koná v areálu valečského zámeckého parku. Návštěvníkům kromě kulturního programu nabízí i prohlídky zámku. Jeho historie sahá do 14. století, přestavěn byl v období baroka. V roce 1976 zámek poničil požár, obnova objektu trvá dodnes. Loni byl v parku obnoven theatron a už několik let se pracuje na rekonstrukci zámeckých skleníků. Už déle než čtyři roky se také v historickém objektu bývalé kovárny nachází výstava 28 originálů soch z dílny předního barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna, doplněná o zvukové a světelné efekty.

Video: Moje hudba mě i dojímá. Ve snu mi ji nosí šilhavý pejsek, říká zpěvák Bert & Friends (18. 6. 2024)

Vlastní koncert mě dokáže i rozbrečet, řekl v pořadu Spotlight Albert Romanutti, frontman české kapely Bert & Friends. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy