Islandsky pořádně ani neumím, řekla na Colours zpěvačka Emilíana Torrini

Simona Janíková Simona Janíková
20. 7. 2014 19:14
Jedním z vrcholů pátečního programu festivalu Colours of Ostrava byl koncert islandské zpěvačky Emilíany Torrini. Ta krátce předtím na tiskové konferenci prozradila, že islandsky pořádně ani neumí. "Lidé na Islandu se na mě zlobí, že islandštinou nezpívám," řekla Torrini.
Snímek z koncertu Emilíany Torrini na festivalu Colours of Ostrava.
Snímek z koncertu Emilíany Torrini na festivalu Colours of Ostrava. | Foto: Matyáš Theuer

Přestože zpěvačka Emilíana Torrini už dnes zase žije na Islandu, tamní publikum má vůči ní výhrady. "Zlobí se na mě, že neumím pořádně islandsky a že islandštinou nezpívám," řekla Torrini před svým pátečním koncertem na festivalu Colours of Ostrava.

Ten odzpívala jako obvykle anglicky. "K angličtině mě dohnalo cestování po světě," uvedla islandská rodačka s italskými kořeny, která žila šestnáct let ve Velké Británii a chvíli i v Německu. Pár měsíců strávila také v Indii, kde se prý učila různým pěveckým technikám. "To, že jsem dnes zase usazená na Islandu, je vlastně náhoda," dodala.

Právě na Island se zpěvačky nejčastěji ptali novináři na tiskové konferenci. "Můj otec, Ital, byl jedním z prvních cizinců, kteří se na kulturně izolovaný Island přistěhovali. V dětství jsem to tedy kvůli smíšenému původu měla dost těžké," vzpomínala Torrini.

Ta tvrdí, že s místem narození její hudba přesto nesouvisí. "Někdy je exotická a někdy temperamentní, ale není o tom, odkud pocházím. Vychází z vnitřního světa v mé hlavě, z krajiny, kterou jsem si tam vytvořila," uvedla.

Svoji nejslavnější písňovou spolupráci na skladbě Slow, již nazpívala Kylie Minogue, považuje Torrini za náhodu. "Když mi zavolali, abych napsala píseň pro Kylie, myslela jsem si, že si spletli číslo," řekla.

Ve své vlastní skladbě Gollum’s Song, která vznikla pro druhý díl filmové trilogie Pán prstenů, zase Torrini spatřuje rezervy. "Myslela jsem si, že můj výkon byl beznadějný. Nakonec to vyšlo, ale perfektní ta nahrávka není."

Na Island se v nedávné době přistěhovala také česká zpěvačka Markéta Irglová. Ta se s Torrini přátelí, a v pátek si ji do Ostravy dokonce přijela poslechnout. "Na festivalech si snadno dělám nové přátele," dodala Torrini. "A protože přes den cestujeme často až deset hodin, města, kam přijedu zpívat, si chodím prohlédnout až v noci."

 

Právě se děje

Další zprávy