Vivaldi, Debussy a Ravel. Severočeské divadlo uvádí baletní triptych

Vivaldi, Debussy a Ravel. Severočeské divadlo uvádí baletní triptych
Zuzana Novoborská v roli Venuše a Kristýna Petrášková jako Amor.
Kateřina Kapitánová a Nela Petrová v rolích Múz, Linda Buňková jako Uklízečka, Ylenia Finotti, Ludmila Novotná a Frederika Kvačáková v rolích Múz.
Ikonija Pelemiš (nahoře) a Roman Soviar.
Režisérka a choreografka Margarita Plešková, tanečnice Kateřina Kapitánová a režisér a choreograf Vladimir Gončarov.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
27. 10. 2021 14:15
Tři baletní vystoupení nabídne v průběhu pátečního večera Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem. První část, Čtvero ročních období od Antonia Vivaldiho, diváky uvede do příběhu s několika výraznějšími postavami.

Faunovo odpoledne od skladatele Clauda Debussyho inspirované básní znázorní baletní duo. Triptych dramaticky zakončí sólové Bolero od Maurice Ravela.

"Je to takové odlehčení pro diváka. Není to ucelené. Může ochutnat tři různé části. Každá je jiná a každý si přijde na své," říkají k výběru režiséři Vladimir Gončarov a Margarita Plešková.

Na Boleru i Faunově odpoledni se shodli již dříve, o Čtveru ročních období rozhodl až čas. "Když jsme přišli na Vivaldiho, řekli jsme si, že ty tři věci pohromadě budou krásně se sebou ladit," popisuje Plešková.

Po úterní generální zkoušce se tvůrci shodují, že chtějí přenést umění z herců na diváka. "To chvíli trvá. Sice je to hotová věc, ale nikdy není nic tak hotové, aby nebylo na čem pracovat. Ani po premiéře," uvažuje Gončarov. Sbor představení nacvičuje dva měsíce. Nápad režiséři rozvíjeli zhruba půl roku.

Všechny tři části měl původně doprovázet divadelní orchestr, u Vivaldiho nakonec z provozních důvodů chybí a nahradí ho nahrávka. Gončarov věří, že při dalších představeních se podaří orchestr zapojit i do úvodu. Po premiéře následují reprízy tuto neděli 31. října a znovu 10. a 30. listopadu.

Ve Čtveru ročních období se představí Pavel Enekeš, Linda Buňková, Blanka Tasi či Fernando Velasco. Faunovo odpoledne odehrají Máté Brünn s Kristýnou Petráškovou. Sólově zatančí Zuzana Novoborská v doprovodu členů sboru.

 

Právě se děje

Další zprávy