V DIVADLE Dušičkový říjen nabídne premiéry o smrti

tbr
2. 10. 2014 15:39
Pro podzimní dny doporučujeme několik ponurých premiér v pražských divadlech.
La Calaca: Smrt jsem já.
La Calaca: Smrt jsem já. | Foto: Alfréd ve dvoře

Divadlo - Říjen je měsícem dušiček a s tím spojeného hloubání o smrti a naší pominutelnosti. Smrt, sebevražda, rituál pohřbu či život po životě – to jsou témata, která se objeví i v říjnových divadelních premiérách.

Divadla nabídnou filozofické zamyšlení, antropologické zkoumání, odlehčený pohled i sociologickou analýzu tohoto, dnes jenom velmi okrajově vnímaného fenoménu.

Požitkáři (Divadlo Na zábradlí)

Zavedené autorské duo Jan Mikulášek a Dora Viceníková, kteří mají na kontě mimo jiného nejúspěšnější inscenaci minulého roku Zlatá šedesátá (Cena Alfréda Radoka v kategorii nejlepší inscenace roku 2013), vstupují do druhé sezony svého působení v Divadle Na zábradlí. Sezonu nazvali Za nás! a prvním uvedeným titulem jsou Požitkáři.

Jana Plodková.
Jana Plodková. | Foto: Profimedia

V režii Jana Mikuláška a v dramaturgii Dory Viceníkové uvedou vlastní autorský tvar, ve kterém nahlédnou téma smrti, které podle tvůrců „bylo v dřívějších dobách nezbytnou připomínkou života, v dnešní k úspěchu a věčnému mládí hnané době je ale eliminováno, upozaďováno a vytěsňováno.”

Pod taktovkou Mikuláška a Viceníkové se kromě etablovaných hereckých osobností ensemblu představí i tři noví členové hereckého souboru Dita Kaplanová, Jana Plodková a Jakub Žáček.

Premiéra 24. října v Divadle Na zábradlí

Smrt jsem já (Alfred ve dvoře)

Další premiéru o smrti s názvem Smrt jsem já uvede nové uskupení s názvem La Calaca v divadle Alfred ve dvoře. Opět se jedná o autorský text tvůrců pod vedením Dory Bouzkové, která působí jako kmenová tvůrčí osobnost skupiny Loutky bez hranic.

La Calaca: Smrt jsem já.
La Calaca: Smrt jsem já. | Foto: Alfréd ve dvoře

Inscenační tým se zamýšlí nad smrtí jako nad nezbytnou součástí života. Zkoumají, jaké dopady má na nás vědomí vlastního konce a ptají se, jak máme s naším vyměřeným časem naložit co nejlépe: „Pohled na smrt jako na završení a rozřešení životního příběhu dává naději, že právě v okamžiku smrti nalezneme skutečný smysl toho, co jí předcházelo.“ Právě smrt se tak v podání La Calaca stává paradoxně momentem vlastního sebepoznání.

Dora Bouzková navíc do inscenace vkládá svou latinskoamerickou zkušenost. Jako dcera mexicko-českých rodičů srovnává vnímání smrti u nás a v tradiční kultuře Mexika. Antropologický rozměr dodává inscenaci i mimodivadelní přesah.

Premiéra 21. října v divadle Alfred ve dvoře

Die Young! (DISK)

O smrti přemýšlejí i mladí. Svůj pohled na vlastní pominutelnost v říjnu představí studenti Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU pod vedením režisérky Martiny Schleglové. Autorské kolektivní dílo studenti uvedou ve svém studentském divadle DISK.

Multižánrový projekt vychází se stejnojmenného projektu brněnského HaDivadla a skládá se ze dvou částí – Pokusy o jejich život a Inscenovaný koncert. Jak názvy napovídají, v první části se tvůrci zamýšlejí nad sebevraždami mladých lidí a druhá hudebně-divadelní kompozice, jež vznikla ve spolupráci se skladatelem a multiinstrumentalistou Tomášem Vtípilem, bude artistním doplněním tíživé výpovědi.

Sebevražda nemusí být jenom výsledkem duševní nemoci nebo nevyřešitelného osobního pádu. Tento fenomén můžeme vnímat i jako symptom krize moderního evropského člověka či jako gesto vzpoury.

V podání autorského kolektivu studentů se nám nabídne obraz sebevraždy optikou mladých a jak je na KALD DAMU zvykem, rozhodně se bude jednat o nekonvenční a originálně zpracovaný pohled.

Premiéra 23. října v divadle DISK

 

Právě se děje

Další zprávy