Sergej Polunin vystoupí ve Foru Karlín, zatančí také na hit Take Me to Church

Kultura Kultura
4. 10. 2018 8:03
Na jaře Češi poprvé uvidí tanečníka Sergeje Polunina v celovečerním představení. Do Fora Karlín přiveze inscenaci Satori a zopakuje slavnou choreografii k písni Take Me to Church.
Pořadatelé Poluninova vystoupení na akci ve Foru Karlín lákají tříminutovým videem. | Video: Royal Art, foto ČTK/AP

Po dvou letech se do Česka vrátí hvězda světového baletu Sergej Polunin. Ukrajinský tanečník, který příští měsíc oslaví devětadvacáté narozeniny, před lety za značné mediální pozornosti opustil svět baletu a otevřeně hovořil o svém duševním rozpoložení. Dnes ale zažívá comeback.

Vloni Polunin zatančil dvě krátká vystoupení v historické budově pražského Národního divadla a příští rok už navštíví prostornější Forum Karlín. Ve dnech 18. a 19. dubna 2019 zde uvede inscenaci nazvanou Satori, která měla světovou premiéru koncem loňského roku v Londýně.

Sergej Polunin vloni účinkoval ve filmu Vražda v Orient expresu.
Sergej Polunin vloni účinkoval ve filmu Vražda v Orient expresu. | Foto: CinemArt

"Na každé představení bude k dispozici pouze 1100 vstupenek," avizují pořadatelé, podle nichž půjde lístky zakoupit v síti Ticketportal příští pondělí 8. října v deset hodin dopoledne. Lístky na loňské večery s Poluninem v Národním divadle, kde páteř večera tvořila projekce filmu Dancer, vyprávějícího o tanečníkově kariéře, zmizely během čtyř minut. Stály okolo čtyř tisíc korun.

První část večerů chystaných ve Foru Karlín nabídne známá klasická baletní díla i moderní scénický balet. V této pasáži Polunin zatančí mimo jiné na hit Take Me to Church irského zpěváka Hoziera. Video, jež Poluninovi natočil fotograf a režisér David LaChapelle, na serveru YouTube vidělo přes čtyřiadvacet milionů lidí.

Druhá polovina pražské inscenace pak má patřit titulnímu dílu Satori, jehož choreografii vytvořil sám Polunin. Představení režíroval Gabriel Marcel del Vecchio ze skupiny Cirque du Soleil, scénu navrhl opět David LaChapelle.

Sergej Polunin se narodil v jihoukrajinském Chersonu. Ještě jako mladík se přestěhoval do Londýna, kde vystudoval baletní konzervatoř, a začal tančit v tamním Královském baletu, přestože neuměl ani slovo anglicky.

V devatenácti letech se stal nejmladším sólistou této věhlasné instituce, aby lukrativní pozici následně z vlastního rozhodnutí opustil, když dospěl k názoru, že vyhořel.

"Jako bezprostřední příčinu kolapsu své motivace Polunin uvádí rozvod rodičů a rozpad rodiny. Disciplína šla rázem stranou a on se stal ozdobou divokých večírků, tělo pokryl tetováním a kvůli flámování si občas ráno nedokázal vybavit, v čem že to večer vystupuje," napsaly o tanečníkovi Hospodářské noviny.

Podle listu je Poluninův příběh obžalobou systému umělecké praxe, která není "ničím než smlouvou s ďáblem, již za děti často podepisují rodiče".

Polunin se tedy jako třiadvacetiletý rozhodl opustit balet. Udělal to stylově, posledním tancem, jenž vznikl na song Take Me to Church irského písničkáře Hoziera. Čtyřminutový "dance for camera", v němž Polunin předvedl své nejlepší technické prvky včetně akrobatických skoků mimo osu, se stal světovou senzací.

Žádný tanečník si na konci své kariéry nemůže dovolit vlastní byt, když tančíte, tak život není lehký, říká světově proslulý tanečník Sergej Polunin. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy