Ricky Gervais rozbije mýty o nadpřirozenu. Se stand-upem poprvé vystoupí v Praze

Kultura Kultura
5. 8. 2019 11:07
Britský herec a komik Ricky Gervais se svou stand-up show nazvanou Supernature poprvé přijede do Česka. V pondělí dopoledne to oznámila pořadatelská agentura Live Nation, podle níž Gervais vystoupí 10. listopadu v pražském Kongresovém centru. Vstupenky v cenách 1390 až 1790 korun budou v prodeji od tohoto pátku.
Novou show Rickyho Gervaise natočí Netflix.
Novou show Rickyho Gervaise natočí Netflix. | Foto: www.rickygervais.com

Osmapadesátiletý Gervais začínal jako zpěvák, proslul začátkem tisíciletí rolí nevyzpytatelného a trapného manažera Davida Brenta v televizním seriálu BBC nazvaném The Office. V Česku byl znám pod názvem Kancl, který pak Česká televize využila také pro lokalizovanou verzi s Václavem Koptou v hlavní roli.

K postavě manažera firmy Wernham Hogg se Ricky Gervais před třemi lety vrátil v samostatném filmu jménem David Brent: Life on the Road, kromě toho také účinkoval v seriálu Derek z prostředí domova pro seniory nebo ve snímku Special Correspondents. V něm jako rozhlasový technik pomáhá kolegovi falšovat reportáže z údajné války v Ekvádoru, které ve skutečnosti natáčejí v místní kavárně.

Stand-up komedii se Gervais věnuje od konce 90. letech. Získal sedm britských cen Bafta, dvě americké televizní Emmy a tři filmové Zlaté glóby.

Předávání těchto sošek, které uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, také Gervais čtyřikrát moderoval, naposledy v roce 2016. Tehdy se mu podařilo část obecenstva a hollywoodské smetánky urazit větami jako "Zlatý glóbus je jen kus kovu, který vám chtějí dát staří pomatení novináři, aby si s vámi mohli vyfotit selfie".

Dnes Gervais druhým rokem vysílá podcast nazvaný Deadly Sirius v americkém rádiu Sirius XM. Letos v březnu na Netflixu uvedl první řadu seriálu After Life vyprávějícího o regionálním novináři, který se snaží přerovnat život poté, co mu manželka zemřela na rakovinu. Momentálně Gervais pracuje na druhé řadě.

Se show nazvanou Supernature již vystoupil v USA a Velké Británii. V dubnu uvedl, že práva na ni koupila streamovací videotéka Netflix. Tam se zřejmě dříve či později objeví záznam některého Gervaisova vystoupení.

Ricky Gervais.
Ricky Gervais. | Foto: Live Nation

Podobně Netflix letos zaznamenal Gervaisovo vystoupení jménem Humanity, které britský deník Telegraph označil za komikův "celistvý a chytrý comeback" a list Guardian napsal, že šlo o Gervaisův dosud nejlepší stand-up.

Nová show Supernature podle Guardianu trvá zhruba 70 minut a Gervais v ní mimo jiné žertuje o tom, co všechno a proč se kvůli politické korektnosti nesmí říkat.

"To radši budu pozorovat Louise C.K., jak masturbuje," řekne prý v jednu chvíli Gervais v narážce na svého amerického kolegu, jehož kariéru v éře hnutí #MeToo výrazně zbrzdilo nařčení, že masturboval před několika ženami. V jiné části své show Gervais žertuje o tom, jak Číňané špatně vyslovují anglická slova.

Podle deníku Wales Online si Gervais v Supernature postupně utahuje ze všeho od HIV po adopci. "Pokud jste na to citliví, neměli byste chodit," radí velšský list, podle nějž se Gervais v aktuálním stand-upu sice zabývá rozbíjením mýtů o nadpřirozenu, také ale vzpomíná na dětství nebo nedávné návštěvy v posilovně či u lékaře.

"Je to mnohem méně učesané představení, jako sedět s Gervaisem v místní hospodě," konstatuje pochvalně recenzent Wales Online.

V talkshow Stephena Colberta vysvětluje Ricky Gervais, proč má raději psy než bohy. | Video: The Late Show with Stephen Colbert
 

Právě se děje

Další zprávy