Holič vraždí s nadsázkou. Ostravské divadlo uvádí muzikál Sweeney Todd

Holič vraždí s nadsázkou. Ostravské divadlo uvádí muzikál Sweeney Todd
Snímek ze zkoušky muzikálu Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street.
Pavel Klečka v roli soudce Turpina.
Dagmar Mimrová.
Na židli je Hana Fialová v roli paní Lovettové.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
31. 1. 2023 16:00
O šíleném holiči vraždícím zákazníky, z nichž pak jeho neméně šílená společnice ve svém krámku peče masové bochánky, vypráví muzikálový thriller Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street. Hororovu komedii dnes již nežijícího Američana Stephena Sondheima, slavného skladatele z newyorské Broadwaye, tento čtvrtek a znovu v sobotu uvede Národní divadlo moravskoslezské.

Ostravskou inscenaci režíruje Juraj Čiernik, nejbližší reprízy následují 17. a 18. února.

"Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street je jedním z nejznámějších a nejuznávanějších muzikálů na světě. V Ostravě se bude dílo z roku 1979 hrát poprvé," oznámila mluvčí scény Šárka Swiderová.

Diváky zaujme neotřelým groteskním příběhem. "Má v sobě melodrama i komiku, je to thriller a zároveň satira. Titulním hrdinou je talentovaný holič a lazebník, kterého proradný soudce před lety poslal na galeje. Vrací se do Londýna, hledá ženu a dítě, které musel opustit, a touží po pomstě," přibližuje mluvčí.

Nespravedlivě odsouzený holič obnovuje někdejší živnost nad pekařským krámkem paní Lovettové. Touží se pomstít za nespravedlivé vyhnanství, zmařené roky a odloučení od milované rodiny. Muzikál se odehrává za viktoriánské éry v prostředí londýnské spodiny, kde nic není zadarmo a každý bere spravedlnost do vlastních rukou.

Režiséra Juraje Čiernika zaujalo propojení dramatického děje s odlehčenou formou vyprávění. "Vraždění a jedení lidí je tu podáno s ironií, lehkostí a humorem," zmiňuje.

V hlavních rolích ostravské inscenace diváci uvidí Lukáše Vlčka a Tomáše Novotného. Roli paní Lovettové spolu s dvojnásobnou držitelkou Ceny Thálie Hanou Fialovou nastudovala Michaela Horká. Scénu navrhl David Bazika, kostýmy Marta Roszkopfová.

Muzikál už v Česku uvedlo více scén, roku 2012 ho v pražském Divadle Na Prádle představilo sdružení Prague Playhouse zaměřující se na anglickojazyčné obecenstvo. Dva roky nato hororovou komedii představilo brněnské Divadlo Na Orlí, dodnes ji má na programu plzeňské Divadlo J. K. Tyla.

Také česká kina v únoru 2008 promítala filmovou adaptaci režiséra Tima Burtona s herci Johnnym Deppem a Helenou Bonhamovou Carterovou. "Jde o výjimečné dílo, v němž se hlavním dramatem stává přerod pokleslého braku v postmoderní umění," napsalo Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy