Festival Lípa Musica uvede premiéru baletu Stabat Mater, přijede skladatel

ČTK ČTK
18. 7. 2021 10:04
Světovou premiéru baletu Stabat mater uvede jubilejní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. Zpracování od soudobého italského skladatele Marca Rosana nastuduje soubor Dekkadancers pod vedením úspěšného tanečníka a choreografa Ondřeje Vinkláta.
Snímek z loňské inscenace Dekkadancers inspirované robotikou a nazvané I. A. M. A. I.
Snímek z loňské inscenace Dekkadancers inspirované robotikou a nazvané I. A. M. A. I. | Foto: Serghei Gherciu

Původně plánovanou premiéru 7. října v Městském divadle Děčín doplní druhé představení 10. října v libereckém Divadle F. X. Šaldy.

Stabat Mater líčící bolest Panny Marie pod Kristovým křížem je přitažlivou duchovní předlohou, která již inspirovala nespočet autorů různých stylů i epoch. "Stabat Mater je látka, která není nikterak pozitivní. Vždyť matka přichází o syna. To, co tohle pochmurné téma zvelebuje a povyšuje, je právě hudba. A hudba, kterou napsal Marco Rosano, je přenádherná," míní choreograf Vinklát.

Pořadatelé slibují mimořádný zážitek ve světové premiéře za účasti skladatele Marca Rosana a v podání předního českého souboru z oblasti současného tance, ceněného pro výjimečnou pohybovou invenci, energii či virtuozitu.

"Diváci se mohou těšit na dynamicky uchopenou choreografii. Dekkadancers je souborem, který je známý díky svému neotřelému humoru, který mnohdy jde až za hranu, ale zároveň choreografiemi," dodává Vinklát.

Festival Lípa Musica začal roku 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil také do sousedních regionů. Letos od 4. září do 28. října nabídne 22 koncertů a doprovodných programů včetně mistrovských kurzů a osmého ročníku pěvecké soutěže Lípa Cantantes na 16 místech Libereckého a Ústeckého kraje i saského příhraničí.

Uměleckým garantem jubilejního ročníku se stal jeden z nejvýznamnějších komorních souborů současnosti Pavel Haas Quartet, který se představí hned ve třech festivalových projektech.

 

Právě se děje

Další zprávy