České loutky na turné. Divadlo Alfa objede se Zorrem celé Japonsko

ČTK ČTK
6. 8. 2022 10:00
Plzeňské Divadlo Alfa, které se orientuje na dětské diváky a loutková představení, vyjelo na dosud nejdelší zahraniční turné. S dobrodružnou loutkovou komedií režiséra Tomáše Dvořáka nazvanou Pozor, Zorro! objede v průběhu devíti týdnů takřka celé Japonsko.
Snímek z loutkové komedie Pozor, Zorro!.
Snímek z loutkové komedie Pozor, Zorro!. | Foto: ČTKDivadlo Alfa

Alfa v Japonsku absolvuje 40 představení a pět workshopů. "Hostuje ve městech Sapporo, Sunagawa, Tokio, Óšima, Čirju, Tojakate, Kjóto, Higaši Kagawa, Minami Awadži, Ósaka, Nagoja, Okajama, Fudžisawa, Takasaki," vypočítává mluvčí Daniela Vítová.

Součástí turné je vystoupení na festivalech a na českém velvyslanectví v Tokiu.

Plzeňští loutkáři v Japonsku hostují od roku 2017. Navazují tak na dřívější partnerství stosedmdesátitisícové Plzně a města Takasaki, kde žije okolo 370 tisíc lidí. Po roce 2012 společné akce ochladly. Alfa do Japonska znovu vyrazila až před pěti lety, kdy hrála na jevišti Divadla Noh v Jokohamě u příležitosti výročí japonského loutkáře Kihačira Kawamota. Ten žil v letech 1925 až 2010.

Úspěch měl plzeňský soubor roku 2018 s inscenací Tři mušketýři, rovněž v režii Tomáše Dvořáka, kterou předvedl na šestitýdenním turné po japonských ostrovech. Ansámbl na výjezdu spolupracoval s tokijským loutkovým divadlem Puppet Theatre PUK.

V roce 2019 vystoupil na sympoziu University of the Arts Tokio, loni desetkrát představil tvorbu českého loutkářství v okolí Tokia. "Velké japonské turné jsme plánovali od roku 2020, pandemie covidu-19 ho ale o dva roky zdržela," dodává ředitel divadla Jakub Hora.

Autorem inscenace Pozor, Zorro! režiséra Tomáše Dvořáka je Vít Peřina, výtvarníkem Ivan Nesveda, dramaturgyní Petra Kosová a hudbu složil Vratislav Šrámek. Alfa hru nazkoušela v japonské verzi, aby byl dobrodružný příběh s loutkami a živou hudbou, jehož humor spočívá v parodii mexické legendy, srozumitelný i dětem z japonských ostrovů.

Rozsahem i prestiží je turné nejrozsáhlejší v historii divadla a jedním z největších zahraničních hostování českého loutkového divadla vůbec. Kromě Alfy jej organizují Puppet Theatre PUK a České centrum Tokio. Od konce září se bude Alfa opět věnovat plzeňským dětem.

 

Právě se děje

Další zprávy