Denní hlídka trhá rekordy ruských kin

RiK, ČTK
11. 1. 2006 11:00
Moskva - Letošní první ruský film, Denní hlídka režiséra Timura Bekmambetova, aspiruje na nejúspěšnější snímek roku.

První týden promítání už zaplatil nákladnou produkci - za pět dní vydělal na 11 milionů dolarů (zhruba 262 milionů korun). Rusové jsou lační po původních ruských snímcích a kritika mluví o začátku nové éry ruského filmového průmyslu.

Denní hlídka je pokračováním úspěšného fantasy-hororu Noční hlídka, která přišla do ruských kin předloni v létě. Oba díly našly svůj předobraz v trilogii Sergeje Lukjaněnka. Tato temná urbanistická fantasy zachycuje legendu o boji světla a tmy. Kniha byla napsána v roce 1998 a i přes svůj nacionalismus (Lukjaněnko mimo jiné vysvětluje bolševismus v zemi zásahem nadpřirozena) a zasazení do ruských reálií, byl film i knihy úspěšný i v dalších zemích. U nás Vydalo všechny tři díly nakladatelství Argo a Triton staly se českými bestsellery.

S uvedením druhého dílu se producentům povedl chytrý marketinkový tah. Začátek promítání naplánovali v Rusku na první lednový týden, kdy mají Rusové volno a nemusí do práce. Jen za první čtyři dny promítání vydělal snímek devět milionů dolarů; první díl zvládl za stejné období 3,5 milionu. Překročit magickou hranici deseti milionů se Denní hlídce povedlo za pět dní.

Druhý díl chce také více přilákat ženského diváka. K bojovým scénám a honičkám tak tvůrci přidali více melodramatických a erotických zápletek.

Filmoví kritikové ale připomínají, že za úspěchem snímku stojí i obrovská reklama. Billboardy s hrdiny Denní hlídky zaplavily nejen Moskvu, ale i ostatní ruská města, kde se film promítá, a další doprovodné akce.

Prvnímu dílu byla vyčítána přílišná efektivnost na úkor objasnění děje, ve kterém se divák bez znalosti knihy mohl poněkud ztrácet. Úroveň efektů ale nalézala pouze chválu.

Oficiální stránky filmu najdete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy