Cenu Pavla Kouteckého dostal dokument o tom, co dnes znamená být mužem

ČTK ČTK
4. 9. 2024 23:32
Cenu Pavla Kouteckého dostal dokument o tom, co dnes znamená být mužem

Nový hodinový snímek nazvaný Poc*cánek ve středu večer získal Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší český dokument. Režisér Jan Hušek se jeho prostřednictvím ptá, co dnes znamená být mužem, a zachycuje svou fyzickou i duchovní proměnu v dospívání. Vrací se ke kořenům dětských traumat a kameru obrací jak na sebe, tak na různé "mentory" či otce. Na filmu pracoval pět let. "Svým stylem a zpracováním se jednoznačné řadí mezi moderní, autentický přístup k tématu," uvedla porota. Hušek na sebe upozornil jako režisér hudebních videoklipů české trapové skupiny Opak Dissu.

V krátkometrážní sekci vyhrálo Ve tmě, jímž autorka podepsaná jako Aneta J. vypráví svůj příběh. Zvláštní cenu porota udělila snímku Pochybnost od původem slovenské studentky pražské FAMU Adely Křižovenské, což je krátká animovaná esej popisující všechny fáze tvůrčího procesu hlasy čtyř autorů z různých oblastí umění.

Zvláštní uznání za mimořádný přínos v dokumentární tvorbě mimo kino si odnáší český youtuber a komik Jan Špaček. Předáním cen v Ústí nad Labem odstartoval sedmý ročník festivalu dokumentárních filmů Elbe Dock. Vyvrcholí tuto neděli v Drážďanech.

 

Právě se děje

Další zprávy