Ortenovu cenu mohou získat Torčík nebo básníci Chaleplis a Krystyník

ČTK ČTK
8. 4. 2024 15:34
Básnické sbírky Flavedo od Vasiliose Chaleplise, Dům U Orobinců autora Ondřeje Krystyníka a román Marka Torčíka nazvaný Rozložíš paměť byly nominovány na Cenu Jiřího Ortena.
Marek Torčík je nominován za román Rozložíš paměť.
Marek Torčík je nominován za román Rozložíš paměť. | Foto: Jakub Plíhal

Porota 37. ročníku ocenění pro talentované autory do 30 let vybírala z 29 přihlášených titulů. Vítěz Ortenovy ceny bude vyhlášen 15. května v Zrcadlové kapli pražského Klementina, oznámili pořadatelé.

Autorská čtení navržených autorů se uskuteční 15. dubna v ostravském Kulturním centru Provoz, 30. dubna v pražské vinárně Božská lahvice a 2. května v brněnském Café Paměti národa.

Básník Vasilios Chaleplis.
Básník Vasilios Chaleplis. | Foto: Hynek Jahoda

Další čtyři knihy porotu zaujaly natolik, že ačkoli je nezahrnula do trojice nominovaných, doporučuje je čtenářům. Jedná se o knihu Hany Ditrichové nazvanou Pokojně, Na cestu zpět si zapínám skryté titulky od Eleny Pecenové, sbírku Marie Jehličkové Hořím v kameni a knihu Marto Kelbl Ani holka, ani kluk.

Vasilios Chaleplis patří mezi organizátory a propagátory literárního života v Ostravě. Spoluzaložil kulturní platformu nazvanou Harakiri Czurakami a mezinárodní literární festival Inverze. Také je jedním z autorů knihy 111 míst v Ostravě, která musíte vidět, jež mapuje dynamiku tamního života. Jeho básnické texty jsou zastoupeny v antologiích, sbornících i prvním ostravském poeziomatu. Nominovanou sbírku Flavedo vydalo tamní nakladatelství Bílý Vigvam.

"Básnickým textům Vasiliose Chaleplise nelze přiřknout žádnou úhrnnou nálepku, je mimořádně uceleným dialogem různých poetik," konstatovala porota, podle níž autorův jazyk není zatížený ani generačně, ani tradicí nebo manýrou. "Podařilo se mu najít jasný básnický výraz, který dokáže oscilovat mezi prožitkem a pochopením, mezi emocí a interpretací současnosti," uvedli hodnotitelé.

Básník Ondřej Krystyník.
Básník Ondřej Krystyník. | Foto: David Konečný

Druhý nominovaný Ondřej Krystyník pochází z Mariánských Lázní, odkud se odstěhoval do Brna za studiem anglistiky a už tam zůstal. Od roku 2012 se jeho básně jednou za čas objeví v některém literárním časopisu. Získal cenu publika při Drážďanské ceně lyriky 2020.

Porota nominovala jeho básnickou sbírku Dům U Orobinců, kterou vloni v listopadu vydalo nakladatelství Větrné mlýny. Dle poroty navazuje na tradici spirituální lyriky.

"Krystyníkovo zralé gesto se obejde bez obvyklých rekvizit, jeho básně jsou suverénně tvarované celky, čitelné i tajuplné, srozumitelné i ztřeštěné, lyrický subjekt má masku studenta, který nedopatřením spálil index. Důmyslně volené jazykové rejstříky se navzájem vyvažují. Krystyník hledá Boha mezi božstvy jakoby na zapřenou, o to však poctivěji," uvedla porota.

Poslední nominovaný Marek Torčík je básník, spisovatel a publicista. Pochází z Přerova, žije v Praze, kde vystudoval anglofonní literaturu a kulturu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

V roce 2016 vydal básnickou sbírku Rhizomy, vloni na sebe upozornil debutovým románem nazvaným Rozložíš paměť. Dle poroty v něm předkládá silné a literárně přesvědčivé vyprávění mladého muže, jehož jinakost naráží na předsudky i stereotypy nejen nejbližších, ale také na nepochopení maloměstského světa, v němž vyrůstá.

O nominacích rozhodla odborná porota, kterou letos tvoří básníci Ondřej Buddeus, Karel Škrabal, Jonáš Hájek a Libor Staněk. Porotě předsedá literární historička a kritička Alena Šidáková Fialová.

Vloni získal Ortenovu cenu Filip Klega za undergroundovou básnickou sbírku Andrstán.

Video: Sepsali 111 míst, která musíte vidět v Ostravě

"Boříme stereotyp černého města," řekli předloni v DVTV spisovatelé Jan Dvořák a Vasilios Chaleplis. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy